Αυτό το κορίτσι είναι το «αυτοκολλητάκι» μου από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄Λυκείου, που χωρίσαμε μόνο στα μαθήματα της δέσμης… Πάντα η καλύτερη μαθήτρια στην οποία καταφεύγαμε όλοι για τις δύσκολες ασκήσεις…

Nantia-Piskou

Αυτό το κορίτσι, λοιπόν, τελείωσε την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Σαν ειδικευόμενη ιατρός ήταν στην Παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας. Ακολούθησε την ειδικότητα αλλεργιολογίας στην Αλλεργιολογική Μονάδα της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού . Επιστημονικός συνεργάτης της αλλεργιολογικής μονάδας Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παν. & Αγλ. Κυριακού (ιατρείο ρινίτιδας)

Έχει φτιάξει μια υπέροχη οικογένεια και ζει σήμερα και εργάζεται στην Αθήνα. Όσοι ζείτε στην Αθήνα θα την βρείτε στο ιατρείο της στην Ηλιούπολη αλλά και σαν συνεργάτη της Ευρωκλινικής Παίδων.

Μοιράζεται με τη Miss tasty ένα θέμα σχετικά με τις αλλεργιογόνες τροφές που απασχολεί τόσο πολύ τις μανούλες. Πότε δηλαδή είναι η κατάλληλη στιγμή να τις εισάγουμε στην διατροφή του παιδιού μας… Για να δούμε τι μας γράφει στο άρθρο της….

Nantia-Piskou

 

Πότε να εισάγω τις αλλεργιογόνες τροφές στο παιδί μου;

Η συχνότητα της τροφικής αλλεργίας αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεπώς, η πρόληψη της τροφικής αλλεργίας αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Όλες οι εταιρείες παιδιατρικής ανά τον κόσμο μέχρι πρόσφατα σύστηναν την εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφών καθυστερημένα στο διαιτολόγιο του παιδιού , συνήθως μετά το ένα έτος και σε κάποιες τροφές μετά τα 3 έτη της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει ριζικά και πλέον συστήνεται η εισαγωγή όλων των αλλεργιογόνων τροφών στους 6 μήνες της ζωής ή όταν το παιδί είναι έτοιμο για λήψη στερεής τροφής. Μάλιστα στα “υψηλού κινδύνου” βρέφη αυτό το όριο είναι μεταξύ 4-6 μηνών.

Ποιες είναι οι αλλεργιογόνες τροφές: γάλα , αυγό, σιτηρά, ψάρι, ξηροί καρποί, θαλασσινά, σόγια.
Βρέφη “υψηλού κινδύνου” για εμφάνιση τροφικών αλλεργιών : τα βρέφη που έχουν μέτρια – σοβαρή ατοπική δερματίτιδα ή/ και πρώιμης έναρξης,αλλεργία ήδη σε ένα τρόφιμο, οικογενειακό ιστορικό αλλεργικής νόσου( ένας ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με αλλεργική νόσο όπως αλλεργική ρινίτιδα , άσθμα , τροφική αλλεργία, έκζεμα).

Πότε το παιδί μας είναι έτοιμο να σιτιστεί με στερεή τροφή: όταν μπορεί να καθίσει, στηρίζει το κεφάλι του πολύ καλά, φέρνει αντικείμενα στο στόμα, δείχνει ενδιαφέρον όταν τρώμε εμείς.

Δύο μεγάλες μελέτες τα τελευταία χρόνια στάθηκαν αφορμή να αλλάξουν οι συστάσεις εισαγωγής των τροφών στα παιδιά: η LEAP(LearningEarlyAboutPeanutAllergy) και η EAT (EnquiringAboutTolerance). Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτών των μελετών αφορούσαν κυρίως στην εισαγωγή του αυγού και του αράπικου φιστικιού σε ηλικία 4-6 μηνών. Οι συστάσεις όμως γενικεύτηκαν για όλες τις αλλεργιογόνες τροφές.

Ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες ειδικών (παιδιάτρων , αλλεργιολόγων) ανά τον κόσμο συστήνουν:

  • Θηλασμό τουλάχιστον στους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Εισαγωγή των αλλεργιογόνων στερεών τροφών παράλληλα με τον θηλασμό.
  • Στα βρέφη υψηλού κινδύνου, εισαγωγή όλων των αλλεργιογόνων στερεών τροφών ( σε μορφή που να μπορεί να καταναλώσει ένα βρέφος) σε ηλικία 4-6 μηνών.
  • Σε βρέφη του γενικού πληθυσμού εισαγωγή στους 6 μήνες της ζωής. Η καθυστερημένη εισαγωγή τροφών πέραν του έτους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
  • Συστηματική λήψη των αλλεργιογόνων τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους σε συχνότητα τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Βρέφη με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα ή/και τροφική αλλεργία σε ένα τρόφιμο θα πρέπει να συμβουλεύονται αλλεργιολόγο πριν την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών.

Πρέπει να αποφεύγω αλλεργιογόνες τροφές στην εγκυμοσύνη για να προστατέψω το παιδί μου;

ΌΧΙ. Ακόμη και αν πρόκειται για μωρά υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να αποφεύγεται καμία τροφή κατά την εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει κανένα όφελος από τον αποκλεισμό αλλεργιογόνων από το διαιτολόγιό σας κατά την εγκυμοσύνη. Αντίθετα, υπάρχει κίνδυνος διατροφικών ελλειμμάτων για τη μητέρα.

Πρέπει να αποφεύγω αλλεργιογόνες τροφές κατά το θηλασμό;

ΟΧΙ. Με εξαίρεση την περίπτωση που εσείς ή το μωρό έχετε κάποια τροφική αλλεργία, δεν υπάρχει κανένα όφελος από τον αποκλεισμό αλλεργιογόνων τροφών από το διαιτολόγιο σας. Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να τρώνε όλες τις τροφές στη μερίδα τους καθώς όπως έχει φανεί σε μελέτες αυτό δρα προστατευτικά στην αποφυγή ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών.

Nantia-Piskou

Κωνσταντίνα Πίσκου
Αλλεργιολόγος
Παίδων – Ενηλίκων
Σοφοκλή Βενιζέλου 101, Ηλιούπολη ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 211 184 1198 Κινητό: 6936 914418
Email: npiskou@gmail.com

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.