Το WWF Καλύτερη Ζωή και η Ελένη Σβορώνου στη Λάρισα

Εξόρμηση σε 20 ελληνικές πόλεις, βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά, σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, έξυπνοι τρόποι για να προστατεύσουμε μέσα από το πιάτο μας, την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη. Με αυτά τα «συστατικά», η νέα εκστρατεία του WWF Ελλάς έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και μας καλεί να μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Τα κύρια στοιχεία της νέας αυτής εκστρατείας: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, η νέα ιστοσελίδα www.wwf.gr/food και μία κινητή διαδραστική έκθεση.
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, το WWF Ελλάς θα έχει επισκεφθεί 20 πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της διατροφής που σέβεται την υγεία και τον πλανήτη. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι έτοιμο προς διανομή σε όλα τα σχολεία της χώρας. Παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο 10ος σταθμός αυτής της καμπάνιας ήταν η πόλη της Λάρισας και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου 2018 στο χώρο του Μύλου του Παππά σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

To-WWF-kaliteri-zoi-kai-i-Eleni-Svoronou-sti-Larisa-1

Η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία, ο Κωσταντίνος Τσουκαλάς αλλά και η συγγραφέας του βιβλίου «Μην τρως ότι σου σερβίρουν. Ένα μενού με νόμους και με νου.» Ελένη Σβορώνου ενημέρωσαν και καθοδήγησαν του εθελοντές της Λάρισας αλλά και ήταν εκεί να οργανώνουν και να υποστηρίζουν όλη τη δράση.

To-WWF-kaliteri-zoi-kai-i-Eleni-Svoronou-sti-Larisa-1

Η δράση έχει σχεδιαστεί για τα σχολεία αλλά και για τους γονείς.
Τα πρωινά οι επισκέψεις των σχολείων ήταν πολλές.

Η όλη βιωματική δράση του WWF οργανώθηκε γύρω από περίπτερα, το καθένα με το δικό του θεματικό προσανατολισμό και διαφορετικά χρώματα ώστε να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμα από τα παιδιά.

To-WWF-kaliteri-zoi-kai-i-Eleni-Svoronou-sti-Larisa-1

Έτσι στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ, το κίτρινο, μάθαμε να διαβάζουμε τις ετικέτες και να αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, εκτός αν είναι από πιστοποιημένες φυτείες.

Στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ της ΛΑΪΚΗΣ , το πορτοκαλί, τα παιδιά μέσα από τρία παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν με τη βοήθεια των εθελοντών, μάθανε να τρώνε φρούτα και λαχανικά εποχής, από όσο πιο κοντά μπορούνε, από την περιοχής τους, και επίσης να επιλέγουν και τα στραβά και άσχημα φρούτα και λαχανικά, γιατί είναι το ίδιο νόστιμα γιατί αλλιώς θα πεταχτούν.

To-WWF-kaliteri-zoi-kai-i-Eleni-Svoronou-sti-Larisa-1
Από το ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ του ΨΑΡΑΔΙΚΟΥ, το μπλε, παιδιά και γονείς παίξανε το παιχνίδι του ψαρέματος (ψαρεύουν τα ψάρια με τα μαγνητικά καλάμια και μετράνε το μέγεθός τους στην αφίσα που βρίσκεται κρεμασμένη στο περίπτερο).

Από το μπλε περίπτερο μάθαμε ότι αφήνω τον γόνο να γίνει γονιός: δεν τρώω τα ψάρια πριν μεγαλώσουν/κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος .
Δεν τρώω τα ψάρια την εποχή που γεννάνε.
Δεν τρώω απειλούμενα είδη όπως γαλέο και πετροσωλήνες
Προωθούμε την εφαρμογή WWFfishguide.

To-WWF-kaliteri-zoi-kai-i-Eleni-Svoronou-sti-Larisa-1

Το ταξίδι του WWF Ελλάς για μια καλύτερη ζωή μαζί με την Ελένη Σβορώνου συνεχίζεται στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και ελπίζουμε να φέρει σύντομα αποτελέσματα…

Μαρία Πατσιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.