Μιλήσαμε το πρωί της Δευτέρας με τη Χριστίνα για την ώρα που θα συναντηθούμε λίγο αργότερα στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου ΛΥΤΡΑΣ. Οδηγώντας στο δρόμο που συνδέει τη Λάρισα με την Καρδίτσα, φτάνοντας στο χωριό Μαυροβούνι, λίγο έξω από τη Λάρισα, φάνηκαν οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου. Αυτή την εποχή ο κάμπος είναι ακόμα πράσινος και ήταν ένα όμορφο καδράρισμα όταν αντίκρισα το Τυροκομείο ΛΥΤΡΑΣ. Συνειρμικά σκέφτεσαι την περιοχή, σαν ιδανικό τόπο να βόσκουν προβατάκια… και κάπως έτσι είναι.

Άφησα το αυτοκίνητό μου στον προαύλιο χώρο του τυροκομείου και μπαίνοντας με υποδέχτηκε ο Αντρέας, που αργότερα μου είπε η Χριστίνα πως είναι ο μεγάλος της γιος. Δίπλα στον Αντρέα, και όση ώρα περίμενα να συναντήσω τη Χριστίνα στο γραφείο της, παρατηρούσα το ευγενικό, φιλόξενο και εξεταστικό βλέμμα ενός ανθρώπου… Αργότερα, η Χριστίνα θα μου έλεγε, ότι όλα ξεκίνησαν από αυτόν τον άνθρωπο…

Η Χριστίνα Ονάσογλου, διευθύντρια μάρκετινγκ και ποιότητας στο Τυροκομείο ΛΥΤΡΑΣ, με υποδέχτηκε με το πλατύ χαμόγελό της. Ανεβήκαμε στο γραφείο της  που βλέπει στα καταπράσινα χωράφια που αγκαλιάζουν το τυροκομείο. Το γραφείο της Χριστίνας ήταν γεμάτο, όπως όλα τα γραφεία των ανθρώπων που καταφέρνουν και κάνουν τα πάντα στη ζωή τους.

Μητέρες και οι δυο μας, η συζήτηση ξεκίνησε, όπως ήταν φυσικό, από τα παιδιά μας. Η Χριστίνα, πρέπει να σας πω, ότι πρώτα από όλα είναι μια υπέροχη μητέρα. Είναι το πρώτο που προσέχω σε μια γυναίκα και αμέσως θα κερδίσει την εκτίμησή μου. Έχει δύο υπέροχους γιους που τους μεγάλωσε με αγάπη . Ο Αντρέας, ο μεγάλος της γιος , με είχε υποδεχτεί πριν λίγο . Ο δεύτερος, τελειώνει το Λύκειο και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις σπουδές του.  Μου μίλησε για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη μητέρα και πως κατάφερε να μεγαλώσει τα παιδιά της ταυτόχρονα με την επαγγελματικής της σταδιοδρομία.

Episkepsi-Lutras-3

Η Χριστίνα Ονάσογλου, μου μίλησε για το επιστημονικό και το επαγγελματικό της προφίλ. Είναι τεχνολόγος τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Στη συζήτηση που κάναμε, αναφέρθηκε στην εργασία της , πριν χρόνια, για τη  γαλλική πολυεθνική εταιρεία Rhône-Poulenc, στον κλάδο των εξειδικευμένων πρώτων και βοηθητικών υλών για  τρόφιμα. Μου αναφέρει,  ότι είχε τη διεύθυνση των πωλήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πράγμα  που της έδωσε τη ευκαιρία  να γνωρίσει από κοντά την ελληνική τυροκομική παραγωγή και να ασχοληθεί με την παραγωγή τυριού σε βάση επιστημονική .

Όσο την παρατηρώ να μου μιλάει, βλέπω μια γυναίκα, που ενώ πριν λίγο μου μιλούσε για το μεγάλωμα των γιων της και τώρα μου περιγράφει απίστευτα πράγματα που έχει κάνει σαν επιστήμονας στο χώρο της παραγωγής φέτας στη χώρα μας… Μου αναφέρει, πως από το 1992 ασχολείται με τις οξυγαλακτικές καλλιέργειες για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων , σαν επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της πρώτης οξυγαλακτικής καλλιέργειας,  προσαρμοσμένης στις συνθήκες παραγωγής της ελληνικής  φέτας. Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1994, και από τότε χρησιμοποιείται  ευρέως στην παραγωγή φέτας στη χώρα μας.

Με τον ίδιο παθιασμένο λόγο, προσθέτοντας τώρα και την εκτίμηση,  η Χριστίνα θα σου μιλήσει για τον πεθερό της.  Ο Στέλιος Λύτρας, ο άνθρωπος με το ευγενικό και φιλόξενο βλέμμα που είχα συναντήσει πριν…

Episkepsi-Lutras-2

Ο Στέλιος Λύτρας, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αποφάσισε να ξεκινήσει το εμπόριο τυριών. Τότε στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονταν κυρίως κασέρι. Ο Στέλιος Λύτρας σε δύο μόλις χρόνια ετοίμασε το δικό του τυροκομείο παράγοντας αρχικά κασέρι και στη συνέχεια ξεκίνησε και την παραγωγή φέτας. Οι πρώτες εξαγωγές ξεκινούν νωρίς, το 1985. Τα παιδιά του τελειώνοντας τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο το 1990 ξεκινούν να ασχολούνται και εκείνα με την τυροκομεία. Το 1993 χτίζονται οι σημερινές εγκαταστάσεις του τυροκομείο στο Μαυροβούνι Λάρισας.

Ο Στέλιος Λύτρας όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσει σχέσεις ζωής με τους κτηνοτρόφους από τους οποίους προμηθεύεται το γάλα για το τυροκομείο… Όλοι κάτοικοι της γύρω περιοχής, φυσικά. Είναι οι ίδιοι με τους όποιους ακόμα συνεργάζεται το τυροκομείο ΛΥΤΡΑΣ, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία.

Episkepsi-Lutras-8

Η εταιρεία ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. σήμερα, εδρεύει στο Μαυροβούνι Λάρισας. Σε ένα χώρο 26 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις των τμημάτων διοίκησης, παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας καθώς και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Episkepsi-Lutras-4

Η εταιρεία ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. παράγει και εμπορεύεται, τα τυροκομικά προϊόντα Φέτα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), Κατσικίσιο τυρί και Ανθότυρο. Πάνω από το 50% της παραγωγής σε Φέτα Π.Ο.Π. εξάγεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, συνεισφέροντας ενεργά στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας. Άλλα προϊόντα της γκάμας  είναι η Μυζήθρα, το Μανούρι Π.Ο.Π. και το στραγγιστό Γιαούρτι.

Episkepsi-Lutras-7

Το κύριο προϊόν της γκάμας  η βραβευμένη Φέτα Π.Ο.Π. ΛΥΤΡΑΣ, ωριμάζει για τουλάχιστον 4 μήνες και παράγεται σύμφωνα πάντα με την πατροπαράδοτη συνταγή από  100 % φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο και γίδινο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από πάνω από 350 κτηνοτροφικές οικογένειες της περιφέρειας Θεσσαλίας, στηρίζοντας έτσι  την τοπική οικονομία. Η αυθεντική της γεύση της φέτας αναδίδει όλα τα λεπτά αρώματα των βοτάνων της θεσσαλικής γης που ενισχύονται με την προσθήκη αγνού ελληνικού αλατιού.

Όλο το σύστημα παραγωγής και διακίνησης είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα και έγκυρα συστήματα ποιότητας, ασφάλειας τροφίμων και εγκαταστάσεων (FSSC 22000, ISO 22000, ISO 9001) από τον διεθνή οργανισμό Lloyd’s Register. Η παραγωγή, συσκευασία και διανομή του τυριού ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. και του ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟΥ τυριού, είναι πιστοποιημένα από την Lloyd’s Register σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας FSSC 2200: 2010, ISO 22000: 2005, ISO 9001: 2008

Episkepsi-Lutras-5

Η εταιρεία εφαρμόζει ένα καθημερινό πλάνο λειτουργίας βασισμένο στις ορθές βιομηχανικές πρακτικές, την υγιεινή, την ασφάλεια, την πρόβλεψη, τον έλεγχο και τη συστηματική αξιολόγηση. Η υγιής και σταθερή ανάπτυξή της στην τοπική και διεθνή αγορά είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς επίτευξης και ανανέωσης των στόχων της διοίκησης και του προσωπικού της εταιρείας.

Episkepsi-Lutras-9

Η Φέτα Π.Ο.Π. ΛΥΤΡΑΣ είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που γίνεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας. Φτάνει καθημερινά στο τραπέζι του καταναλωτή με σεβασμό στην ποιότητα, την παράδοση, αλλά και το ίδιο πάθος που μοιράστηκε ο Στέλιος Λύτρας με το προϊόν του και το συνεχίζουν σήμερα τα παιδιά του. Είναι ένα προϊόν που έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή…

Να ευχηθώ καλή συνέχεια σε όλη την οικογένεια και εύχομαι να συνεχίσουν να μας δίνουν ένα προϊόν με την ίδια προσήλωση στην ποιότητα, όπως κάνουν τόσες δεκαετίες…

Episkepsi-Lutras-6

 

INFO :

ΛΥΤΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε.

Μαυροβούνι  Λάρισας

Τ.Κ 41500

Ελλάδα

https://www.lytras.gr

e-mail:  sales@lytras.gr

Τηλέφωνο :  (+30) 2410 981092

FAX:  (+30) 2410 981093

 

 

ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΣΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.