Αγαπώ στα ταξίδια μου να ψάχνω και να βρίσκω τους παραγωγούς της κάθε περιοχής που επισκέπτομαι. Μαθαίνει λίγο περισσότερο τον τόπο νομίζω…

Την τελευταία μέρα της φετινής μας παραμονής στην Τήνο ο αέρας δεν έλεγε να κοπάσει… Η θερμοκρασία είχε αρχίσει να πέφτει και μόνο ένα μπάνιο στη θάλασσα δεν σκεφτόσουν. Είχαμε ξαναπάει στο εργαστήριο Δελατόλα και κάποιες άλλες φορές που ήμασταν στο νησί, αλλά δεν το είχαμε οργανώσει και έτσι δεν βρεθήκαμε. Φέτος έγιναν πρώτα τα απαραίτητα τηλεφωνήματα…

I-oikotexnia-Delatola-ap-to-ntoulapi-tis-giagias-stin-Tino-2

Μας υποδέχτηκε η Λουίζα. Μόλις έγιναν οι πρώτες συστάσεις σαν καλή οικοδέσποινα μας ετοίμασε από ένα ποτήρι βυσσινάδα που εκείνη τη στιγμή ετοιμαζόταν στις κατσαρόλες…

Ο γιος μου και ο άντρας μου απολαύσανε τη βυσσινάδα τους, αλλά εγώ είχα αλλού το μυαλό μου. Μέσα έβλεπα ένα καθαρό, συμμαζεμένο εργαστήριο που με περίμενε να το γνωρίσω. Πηγαίνω στο χώρο για να γνωρίσω και από κοντά την κα. Ζωζεφίνα Δελατόλα.

Η κα Ζωζεφίνα μαζί με τον Γιώργο Δουληγέρη και φυσικά τη Λουίζα, που εν τω μεταξύ εμείς την απασχολούσαμε, πλάθανε τις ζύμες με αγάπη και μαεστρία για να ετοιμάσουν αυτά τα νόστιμα παξιμάδια που απολαμβάνουμε εμείς.

I-oikotexnia-Delatola-ap-to-ntoulapi-tis-giagias-stin-Tino-3

Η κα. Ζωζεφίνα φαινόταν να χαϊδεύει τη ζύμη και εκεί καταλαβαίνεις πιο είναι το μυστικό των προϊόντων τους… Η κα. Ζωζεφίνα ήταν δασκάλα γαλλικών, όταν το 1994 άρχισε να διαθέτει στην ντόπια αγορά χειροποίητα ζυμαρικά με πρώτο το τηνιακό χυλοπιτάκι. Λίγα χρόνια μετά, η κόρη της Λουΐζα Αρμακόλα αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση στην Αθήνα, όπου και πήρε μαζί της ένα παλιό ντουλάπι της γιαγιάς της. Η επιχείρηση ονομάστηκε «απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς» και επέστρεψε πάραυτα στα πατρογονικά εδάφη, αφού η αγάπη για την Τήνο και η επιθυμία στήριξής της υπερίσχυσε.

Μεταξύ άλλων, η Ζωζεφίνα Δελατόλα, γεμάτη από αγάπη και μεράκι για τη δουλειά της, αποφάσισε να γυρίσει πόρτα πόρτα το νησί και να βρει συνταγές που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό βιβλιαράκι που εξέδωσε μόνη της με τίτλο «Τηνιακή Παραδοσιακή Κουζίνα» και στο οποίο συνέβαλαν δεκάδες ντόπιοι. Το βιβλιαράκι αυτό είχα τη χαρά να μου το υπογράψει η κα. Ζωζεφίνα και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Η κα. Ζωζεφίνα επέστρεψε γρήγορα στη δουλεία της, ακούραστη γυναίκα γεμάτη πάθος και ατελείωτη αγάπη γι΄αυτό που κάνει και εμείς συνεχίσαμε την κουβεντούλα μας με τη γλυκύτατη Λουίζα.

«Τα ζυμαρικά μας στεγνώνουν στο φυσικό αέρα της Τήνου για τέσσερις ημέρες και μόνο όταν έχει βοριά. Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται ανά τέσσερα κιλά, όπως έκαναν όλες οι παλιές οικογένειες, και όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα, για να μη χαθεί η γεύση», λέει η Λουίζα . «Το εργαστήρι ήταν όνειρο της μητέρας μου που ήθελε ένα σπίτι με κήπο που να παράγει νοστιμιές ώστε να μπορεί να αγκαλιάζει τους επισκέπτες.

Σήμερα στην Οικοτεχνία Δελατόλα γίνονται και γευσιγνωστικές δοκιμές απ’ όποιον το επιθυμεί. Ξεκινάμε με τα ορεκτικά από τα βαζάκια, προχωράμε στα κυρίως πιάτα όπου δεσπόζουν τα ζυμαρικά μας και κλείνουμε με τα γλυκά του κουταλιού».

Από τις πολλές λιχουδιές που είδαμε, δοκιμάσαμε , μυρίσαμε στο εργαστήριο, τις προάλλες, άνοιξα ένα βαζάκι με «αγκινάρα σκορδαλιά» για να ετοιμάσω νόστιμα σάντουιτς με τα μπιφτεκάκια που αρέσουν στο γιο μου ….

I-oikotexnia-Delatola-ap-to-ntoulapi-tis-giagias-stin-Tino-8

Πίσω από τα νόστιμα βαζάκια που παίρνουμε από το ράφι ενός καταστήματος τροφίμων, πάντα κρύβονται άνθρωποι…

Μαρία Πατσιά

INFO

Οικοτεχνία Δελατόλα, «απ΄ το ντουλάπι της γιαγιάς»

Περιοχή Σμουρδιά, Κτικάδος Τήνου,

Τηλέφωνα  22830-22.807 και 6989-284.891

Web:  http://tontoulapitisgiagias.gr/

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.