Ο Γιάννης Αρμάος, ως ιδιοκτήτης και υπεύθυνος  του “San Lorenzo – Τηνίων Γεύσεις”, έχει ως όραμα να αναδείξει, τόσο στη ελληνική αγορά και γιατί όχι και στην διεθνή, τον πλούτο της ελληνικής γης και της ελληνικής διατροφικής παράδοσης των αιγαιοπελαγίτικων και κυρίως των Τηνιακών τυροκομικών προϊόντων .

Ο Γιάννης,  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου άσκησε το επάγγελμα του μηχανικού μέχρι το 2014. Με γονείς από την Τήνο αποφασίζει να αφήσει τα σχέδια και να πιάσει τις κουτάλες…

Επιστρέφει στην Τήνο, των γονιών του, και τον Απρίλιο του 2015 φτιάχνει το πρώτο ιδιωτικό τυροκομείο, το San Lorenzo, στο χωριό Κέχρος, με τους κτηνοτρόφους του νησιού να το προμηθεύουν, αρχικά,  με περίπου 200 κιλά ντόπιο αγελαδινό γάλα ημερησίως.

San-Lorenzo-paradosiako-tirokomeio-stin-Tino-2

Το τυροκομείο πήρε το όνομα του από τον παππού Λορέντζο και στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο της παλιάς αχυραποθήκης του παππού ο Γιάννης με τη βοήθεια του έμπειρου τυροκόμου Πολύκαρπου Δελατόλα, απόφοιτου της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων δημιούργησε μία παραδοσιακή και συνάμα καινοτόμα μονάδα τυποποίησης παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων.

Ο Γιάννης στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς και προμηθεύεται το γάλα από τους ντόπιους αγελαδοτρόφους . Λόγω της κρίσης ενθαρρύνει τους νέους για ένα νέο ξεκίνημα στον τομέα της κτηνοτροφίας. Στόχος του είναι να αναβιώσει και να διαφυλάξει την παράδοση καθώς και να προωθήσει στην αγορά τα μοναδικά, ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας ντόπια τυροκομικά προϊόντα. Το  συγκριτικό τους πλεονέκτημα  αποδεδειγμένα βασίζεται στην παράδοση, την ποιότητα, την μοναδικότητα, την αγνότητα και τη νοστιμιά.

Ξεκίνησε από τα «ωμά τυριά» με δύο προϊόντα, και τώρα έχουν καταλήξει στα δέκα. Το πρώτο ήταν το Πέτρωμα, που είναι και η βασική τους ύλη και το οποίο αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια τυρόπιτα τσιμπητή. Μετά φτιάξανε το Μπαλάκι, την Κοπανιστή, βούτυρο νωπό και μαγειρικό, ανθότυρο και πριν από λίγο καιρό βγάλανε το Καστελάνο, που είναι ένα τυρί  τύπου μαστέλο. Όλα, πάντα,  από αγελαδινό γάλα.

San-Lorenzo-paradosiako-tirokomeio-stin-Tino-7

Τα προϊόντα του San Lorenzo πρόσφατα απέσπασαν και μια σπουδαία διάκριση. Στο διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών “Taste Olymp Awards” , που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  26-27 Μαΐου 2018, το San Lorenzo μετείχε με δύο προϊόντα. Τα προϊόντα δοκιμάστηκαν κατά την «τυφλή» μέθοδο, σε ένα διαγωνισμό με πολυάριθμα πάνελ κριτών . Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια του Γιάννη Αρμάου και του τυροκομείο του San Lorenzo,  βραβεύοντας με ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο το μπαλάκι Τήνου και χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο για το Τυρί κοπανιστή (ΠΟΠ) . Η βράβευση αποτέλεσε περισσότερο μια δικαίωση της προσπάθειας που έχει σαν κορμό την εμπιστοσύνη μεταξύ ποιότητας  και καταναλωτή.

San-Lorenzo-paradosiako-tirokomeio-stin-Tino-3

Μέσα στο 2019 και συγκεκριμένα την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο νομό Βενετίας και συγκεκριμένα στην Cantina Produttori di Noale (πρόκειται για κέντρο συλλογής και πώλησης τοπικών προϊόντων), οκτώ κυκλαδίτικα τυριά επιφύλαξαν μια εξαιρετική βραδιά σε 20 Ιταλούς γευσιγνώστες-μέλη της ONAF Ιταλίας (Εθνική Οργάνωση Γευσιγνωστών Τυριών Ιταλίας). Η κα Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη (μόνιμος κάτοικος Ιταλίας και μέλος της ONAF) τον Μάιο ταξίδεψε στη Μήλο, τη Σίφνο και την Τήνο, επισκέφθηκε τα τυροκομεία, μίλησε με τους τυροκόμους, κατέγραψε τον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής των τυριών και επιπροσθέτως συνέλεξε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε κατά την έναρξη της βραδιάς. Τα τυριά αξιολογήθηκαν με άριστα το 100. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ήταν σπουδαία για τα δύο προϊόντα από το San Lorenzo με τα αποτελέσματα να είναι 85 % για το μπαλάκι Τήνου και 80% για το Τυρί κοπανιστή. Ένα πολύ υψηλό σκορ ομολογουμένως,  απόδειξη της υψηλής ποιότητας  και των δυνατοτήτων των συγκεκριμένων τυριών.

San-Lorenzo-paradosiako-tirokomeio-stin-Tino-4

Για τον Γιάννη Αρμάο και το τυροκομείο του San Lorenzo, το περιβάλλον του χώρου εργασίας  είναι καθοριστικό για την ποιότητα της ζωής και την ευεξία τους,  αλλά προπάντων για την  ασφάλεια και  υγιεινή  των παραγόμενων προϊόντων.
Πρόκειται για το χώρο όπου όλοι τους όσοι εργάζονται στο τυροκομείο,  περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας γι αυτό θα πρέπει να τον διατηρούν  καθαρό και τακτοποιημένο όπως ακριβώς όταν ξεκίνησαν  πριν από 5 χρόνια. Ο Γιάννης πιστεύει ότι η καθαριότητα είναι ομορφιά, είναι πολιτισμός, είναι ο ατσαλένιος θώρακας της υγείας και των υπηρεσιών που προσφέρουν στο τυροκομείο τους.

Ο Γιάννης μας ξενάγησε στους χώρους του τυροκομείου του. Ένας χώρος μικρός, τακτοποιημένος και πεντακάθαρος γεμάτος με μυρωδιές από όλα τα στάδια εξέλιξης των τυριών. Ήμασταν τυχεροί είδαμε το τυράκι να «πλάθεται» μπροστά μας…. ….και μετά το συνοδεύσαμε να ξεκουραστεί…

 

Με το Γιάννη κουβεντιάσαμε ώρα… Μιλήσαμε για την απόφαση του να αλλάξει ριζικά καριέρα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας. Μας είπε ότι δεν φοβήθηκε καθόλου, που πήρε την απόφαση για το επόμενό του βήμα. Ο Γιάννης συνεχίζει με νέα προϊόντα (όπως το τυράκι Τήνου με πάστα σύκου) τα οποία βρίσκουν αναγνώριση και από τους καταναλωτές αλλά και από διαγωνισμούς.

Θα του ευχηθώ,   να συνεχίσει με την ίδια όρεξη και αγάπη για το προϊόν του αλλά και για το υπέροχο νησί του..

Μαρία Πατσιά

 

INFO

San Lorenzo

Τηνίων Γεύσεις

Κέχρος Τήνου
Τήνος, Ελλάδα

TΗΛ. / FAX (+30) 22830 41549

ΚΙΝ. (+30)  6972881780

info@tiniongefseis.com

Ιδιοκτήτης – Υπεύθυνος Τυροκομείου:

Ιωάννης Αρμάος

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.