Πριν πάμε για ακόμα μία φορά και φέτος στην Τήνο έψαξα να δω τι καινούριο θα μπορούσαμε να δούμε φέτος, που δεν έτυχε να το γνωρίσουμε τις υπόλοιπες που είχαμε επισκεφτεί το νησί. Το μάτι μου, σε αυτά που διάβασα, έπεσε σε ένα σπάνιο τυρί, που δεν γνώριζα καθόλου. Το όνομά του ακόμα πιο περίεργο μου κίνησε το ενδιαφέρον, όποτε ένα πρωινό, από αυτά που λυσσομανούσε ο αέρας στο νησί, τηλεφώνησα στην Αγγέλα Ρουγγέρη.
Με τις οδηγίες που μας έδωσε η Αγγέλα τηλεφωνικά, και αφού πρώτα λίγο χαθήκαμε… αλλά ρωτώντας πας στην Πόλη, φτάσαμε στο χωριό Στενή στην περιοχή του Τσικνιά στην Τήνο όπου βρίσκεται η οικογενειακή μονάδα με άδεια ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Αγγέλας Ρουγγέρη.
Είχε φτάσει σχεδόν το μεσημέρι όταν φτάσαμε στο τυροκομείο και η Αγγέλα , παρέα πάντα με την εγγονούλα της την Αγγελική, συμμάζευε στο τυροκομείο της γιατί έφτανε σιγά σιγά και η ώρα για το μεσημεριανό….
Ta-turokomika-proionta-tis-Aggelas-Rouggeri-stin-Tino-1
Ότι βλέπαμε γύρω μας, μας φαινόταν τόσο περίεργα και ιδιαίτερα που οι ερωτήσεις στην Αγγέλα πέφτανε βροχή. Προσπάθησε να μας τα βάλει σε μια σειρά και άρχισε να μας λέει σχετικά για τα δικά της ζώα, τις 13 δικές της αγελάδες, τις νεροκολοκύθες της που καλλιεργεί στο μποστάνι της και μετά από μια εξ ολοκλήρου χειροποίητη διαδικασία υποδέχονται το τυράκι που θα το φιλοξενήσουν για έξι μήνες και σε αυτό το διάστημα αποκτά τα αρώματα και τη γεύση που το κάνει ανεπανάληπτο. Όσο ωριμάζει, τόσο περισσότερο γευστικό ενδιαφέρον αποκτά. Θυμίζει τα δυνατά μπλε τυριά και αν έχει αρκετή ωρίμανση σκληραίνει περισσότερο και παίρνει υφή και γεύση παρμεζάνας.
Ta-turokomika-proionta-tis-Aggelas-Rouggeri-stin-Tino-1
Στην Τήνο, μας λέει η Αγγέλα καρίκια κάναν μόνο στα πάνω Μέρη , όχι όμως και στην υπόλοιπη Τήνο . Εμείς οικογενειακά το κάναμε από παλιά. Με τον ίδιο τρόπο το φτιάχνω το καρίκι και εγώ. Η Αγγέλα κόβει στο πάνω μέρος το φλασκί, όπως λένε την κολοκύθα με τον λαιμό, το αδειάζει και το χρησιμοποιεί σαν δοχείο. Τοποθετεί στρώσεις από τυρί πέτρωμα με χοντρό αλάτι, τα πιέζει, να φύγει ο αέρας και τα κλείνει ερμητικά, με αλευρόκολλα. Εκεί το τυρί μένει έξι μήνες για να δουλέψουν οι ζυμομύκητες. Η Αγγέλα καμαρώνει πολύ για το τυρί της και πολύ καλά κάνει!

Ta-turokomika-proionta-tis-Aggelas-Rouggeri-stin-Tino-1

Η Αγγέλα, όμως, φτιάχνει και ένα άλλο τυράκι το «μαλαθούνι» . Το γάλα με την πιτιά και το αλάτι μπαίνουν στην τυροβολιά (καλαθάκι από βούρλα) για 24 ώρες, παίρνει την φόρμα του και μετά στεγνώνει στο αέρα αφού κρεμιέται από το τουλπάνι του.

Μετά θα ακολουθήσει το στέγνωμα… Στην αυλή, προφυλαγμένα σε ένα δωμάτιο “φανάρι”, στεγνώνουν τυλιγμένα σε πολύχρωμα τουλπάνια τα «μαλαθούνια», αφού προηγουμένως στραγγίζουν με φυσικό τρόπο και παίρνουν το σχήμα τους στα ειδικά καλαθάκια, από τα οποία πήραν το όνομά τους.
Ta-turokomika-proionta-tis-Aggelas-Rouggeri-stin-Tino-1
Ο γιος μου βρήκε παιχνίδι στον κήπο με την εγγονούλα της Αγγέλας, την Αγγελικούλα, και εμείς απολαύσαμε το υπέροχο, μοναδικό και αξέχαστο κέρασμα της Αγγέλας. Ήρθε και ο σύζυγος της Αγγέλας, γίναμε μια παρέα, μιλήσαμε, ήπιαμε και κυρίως απολαύσαμε τα υπέροχα τυριά της Αγγέλας.

Μαρία Πατσιά

INFO
Αγγέλα Ρουγγέρη
Τσικνιάς (Στενή) Τήνου
Τηλέφωνο 6948259427.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.