Εδώ και 40 χρόνια στο Μεταξοχώρι της Αγιάς Λάρισας διοργανώνεται η Γιορτή Κερασιού. Η γιορτή ξεκίνησε πρώτη φορά το 1980 και , λόγω της επιτυχίας και της αποδοχής του κόσμου συνεχίζεται ακόμα. Αποτελεί ένα από τα τουριστικά δρώμενα του νομού Λάρισας που τόσο ο τοπικός πληθυσμός αλλά και επισκέπτες το περιμένουν κάθε χρόνο.


Αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται το χωριό όλη αυτή την περίοδο και γνωρίζουν την ομορφιά του , αλλά οι περισσότεροι το συνδυάζουν και με μια βόλτα στις όμορφες παραλίες του νομού.
Η πρώτη γιορτή πριν από 40 χρόνια ξεκίνησε από μια ιδέα του πολιτικού Τάκη Καρδάρα από την Αγιά , του γιατρού Αντώνη Καφετσιούλη και του τότε προέδρου του χωριού Αντώνη Τσακνάκη . Φέτος πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2019. Ο καιρός βοήθησε ευτυχώς φέτος αρκετά.
Το πρόγραμμα για φέτος περιελάμβανε
Σάββατο 8 Ιουνίου
7:30 μ.μ., συνάντηση επισήμων στο Τοπικό Αρχείο – ΓΑΚ Αγιάς. Αφιέρωμα «Δάσκαλοι και σχολεία της Αγιάς».
8:30 μ.μ., αγιασμός, χαιρετισμοί, ομιλίες.
9 μ.μ., ξενάγηση στο Παρθεναγωγείο και στην έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Λούγγου.
10:30 μ.μ., μουσική βραδιά.

Κυριακή 9 Ιουνίου
11 π.μ., παιδικά χορευτικά.
11:30 π.μ., δραστηριότητες για παιδιά από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας.
12 μ. – 3 μ.μ., 5 μ.μ. – 8 μ.μ., επίδειξη πινγκ – πονγκ από τον Αθλητικό Σύλλογο «Δύναμη».
7 μ.μ., περπατώντας στα «Βυζαντινά Μονοπάτια».
9 μ.μ., συνάντηση χορευτικών.

Η γιορτή οργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αγιάς, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ», την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεταξοχωρίου. Συνδιοργανωτές είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κι ο Αγροτικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Συμμετείχαν με περίπτερα ο Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, η «Fresh Nuts», η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΟΣΣΑ», οι χειροποίητες δημιουργίες «Αλκμήνη», η «STEFITA’S OILS & CREAMS», το Κ.Π.Ε., το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς, τα «Κρασιά Μανωλίδη» και το «Κτήμα Γη & Υγεία».
Την Κυριακή νωρίς το βράδυ, γύρω στις 8 η φίλη μου Αύρα Πανουσοπούλου με τα προϊόντα της «Yiam» ήταν εκεί και ετοίμασε λουκουμάδες με γέμιση γλυκό του κουταλιού κεράσι γαρνιρισμένους με το σιρόπι από το γλυκό. Ήμασταν τυχεροί, και φυσικά όχι μόνο παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά τους απολαύσαμε κιόλας στη δροσιά του χωριού.

Επισκέψιμοι χώροι για το Σαββατοκύριακο ήταν τα Γενικά αρχεία του Κράτους, όπου φιλοξενούνται παλαίτυπα, φωτογραφίες κι έγγραφα της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς από τον 17ο αιώνα ως σήμερα, το παλιό Παρθεναγωγείο με την έκθεση του Βασίλη Λούγγου και το Αρχοντικό Σουλιώτη, όπου φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Λαζαρόπουλου.

Μαρία Πατσιά
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.