Η Κληρονομιά της Γεύσης είναι αφιερωμένη στη δημιουργία και παρουσίαση αρχειακού υλικού πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία. Μελετά πολιτισμικές πρακτικές που σχετίζονται με την τροφή και την υγεία μέσω της προφορικής ιστορίας. Οι συνεντεύξεις αυτές μετατράπηκαν σε σύντομα βίντεο, αποτυπώσεις προφορικών μαρτυριών ανθρώπων μεγαλύτερων γενεών και διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών που κατοικούν στη Λάρισα . Η Κληρονομιά της Γεύσης προσεγγίζει τη Λάρισα ως τον τόπο όπου ο Ιπποκράτης έγραψε και άσκησε την ιατρική, δίνοντας εξαιρετική έμφαση στη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας και ως μια πόλη με πλούσια γαστρονομική και αγροτική παράδοση.

The-Heritage-of-Taste-arthro-8

Αποσκοπεί στην καταγραφή και έκθεση προφορικών ιστοριών, συνδυάζοντας έτσι τη δημιουργία αρχειακού υλικού και την παρουσίασή του σε μουσεία και δημόσιους χώρους. Η πρωτοβουλία, μέσα από εκθέσεις και δημόσιες δραστηριότητες, διερευνά το πώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και συγκεκριμένα η γαστρονομία αποτελεί βασικό κομμάτι διατήρησης της συλλογικής μνήμης και οδηγεί στην ενδυνάμωση κοινοτήτων και στη δημιουργία κοινωνικής συνοχής.

Οι συνεντεύξεις μετατράπηκαν σε σύντομα βίντεο, αποτυπώσεις προφορικών μαρτυριών ανθρώπων μεγαλύτερων γενεών και διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών που κατοικούν στη Λάρισα και παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα, τον Μάιο που μας πέρασε.

The-Heritage-of-Taste-arthro-3

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων και ιδιαίτερα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι Επιστημών και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής. Χάρη στην αμέριστη υποστήριξή τους, οι προφορικές αυτές μαρτυρίες συλλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

The-Heritage-of-Taste-arthro-4

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χαιρετισμούς απηύθυναν οι : Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών, ο Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, η Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – επιστημονική υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων και η  Κλαίρη Μπακούρα, επιμελήτρια πρωτοβουλίας The Heritage of Taste.

The-Heritage-of-Taste-arthro-2

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη . Το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πολλές “οπτικές” αφηγήσεις στις οθόνες του μουσείου. Στην αυλή του Μύλου είχαμε τη δυνατότητα, όσοι παρευρεθήκαμε, να γευτούμε νόστιμα τοπικά εδέσματα.

Η «Κληρονομιά της Γεύσης» χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος START Create Cultural Change, το οποίο υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

The-Heritage-of-Taste-arthro-6

Μέσα από το έργο δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα προφορικής ιστορίας στη Λάρισα με σκοπό να καταγράψει πολύτιμες πληροφορίες ηλικιωμένων. Έτσι, η Κληρονομιά της Γεύσης θα συνεχίσει να συλλέγει και να εκθέτει σε μουσεία και δημόσιους χώρους προφορικές μαρτυρίες πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία, επεκτείνοντας το γεωγραφικό της φάσμα, με στόχο να καλύψει αρχικά όλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://www.heritageoftaste.com

Μαρία Πατσιά