Στα πλαίσια του φετινού Umami Festival Thessaly 2017, πραγματοποιήθηκε στο lobby του ξενοδοχείο Divani, στο κέντρο της Λάρισας, Speciality Coffee Masterclass με εισηγητή τον κύριο Αχιλλέα Παπαχατζή από το Las Ramblas και θέμα “Γνωριμία με τον καφέ ανώτερης ποιότητας και γευστικές δοκιμές”.
masterclass-gia-kafe-las-ramblas-1
Ο κύριος Αχιλλέας Παπαχατζής μας μίλησε για την ιστορία και την πορεία του εκλεκτού καφέ από τη φάρμα παραγωγής έως το φλιτζάνι μας.
Η παρουσίαση, που παρακολουθήσαμε, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για εκείνους που γνωρίζουν τα μυστικά του καφέ όσο και για εμάς μας που μας αρέσει να απολαμβάνουμε μια κούπα ποιοτικού καφέ.
masterclass-gia-kafe-las-ramblas-1
Ο κύριος Παπαχατζής ξεκίνησε την παρουσίασή του κάνοντας, αρχικά, μια αναδρομή στην ιστορία του καφέ με αναφορά σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση, τη βοτανολογία και την καλλιέργεια του καφέ. Ενημερωθήκαμε για γενικά χαρακτηριστικά σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή, τα υψόμετρα, τις θερμοκρασιακές επιδράσεις αλλά και την επίδραση της σκίασης στην ποιότητα του καφέ και τη δημιουργία αυτού που λέμε “specialty”.
masterclass-gia-kafe-las-ramblas-1
Αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες ποικιλίες Arabica και Robusta κάνοντας και μια σύγκριση μεταξύ τους. Μας μίλησε για τη διαδικασία της συγκομιδής, της επεξεργασίας του καφέ και του brewing.

Η όλη παρουσίαση του κύριου Παπαχατζή ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή που περιλάμβανε 100% Robusta, 50% Robusta, 100% Arabica και ενός Special Coffee από τη Γουατεμάλα. Αντιληφθήκαμε τις διαφορές , οι οποίες ήταν περισσότερο από εμφανείς και κάναμε ένα γευστικό ταξίδι μαθαίνοντας λεπτομέρειες για τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.
Το ταξίδι του κυρίου Αχιλλέα Παπαχατζή και της ομάδας του, στο Las Ramplas στη Λάρισα, για την αναζήτηση του Special Coffee δεν τελειώνει ποτέ…

Μαρία Πατσιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.