Αμέσως μόλις θα μπεις στον οικισμό του Αρτεμώνα θα ακολουθήσεις το στενό σοκάκι που σε οδηγεί στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Θεοδώρου.
Όλοι σου έχουν συστήσει να περάσεις και θα το βρεις πολύ εύκολα. Η πρώτη εικόνα είναι ενός παραδοσιακού σπιτιού και όχι κάποιου επαγγελματικού χώρου όπως έχουμε συνηθίσει να είναι ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Αυτό και μόνο ήδη σε προδιαθέτει θετικά. Η επόμενη εικόνα είναι όλα αυτά τα γλυκά καλούδια για τα οποία έχεις πάει να τα βλέπεις τακτοποιημένα σαν σε ένα νοικοκυρεμένο σπιτικό.

Paradosiako-zaxaroplasteio-theodorou-sti-Sifno-1
Θα σε υποδεχτούν ο Βασιλόδημος και η μητέρα του, η κυρία Κατίνα. Χωρίς επαγγελματικές προσποιήσεις θα σε ρωτήσουν καλοσυνάτα τι θα ήθελες και τότε είναι η δύσκολη στιγμή. Νομίζω κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοπεί και εγώ έχω να σας πω πως κάθε φορά που πηγαίνω σκέφτομαι άλλα πριν μπω, μυρίζω άλλα όταν μπω και τελικά παίρνω από όλα όταν θα φύγω..

Paradosiako-zaxaroplasteio-theodorou-sti-Sifno-1
Για την ιστορία ο Βασιλόδημος είναι η τρίτη γενιά Θεοδώρων που ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική. Όλα ξεκίνησαν το 1922 όταν ο παππούς του ταξίδεψε στη Σύρο για να μάθει το λουκούμι και την χαλβαδόπιτα. Ο πατέρας του Νίκος ανέλαβε την επιχείρηση το 1967 και από το 1994 και μέχρι σήμερα ο Βασιλόδημος έχει την ευθύνη αυτής.

Στο εργαστήριό τους ο Βασιλόδημος και η μητέρα του, η κυρία Κατίνα, φτιάχνουν τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, παστέλια με σιφνέικο μέλι και σουσάμι που έχει καβουρδισμένο , μοναδικά μπουρέκια με γέμιση από αμύγδαλο, επίσης μικρά λουκούμια που μοσχοβολάνε ροδοζάχαρη, αλλά και κουραμπιεδάκια και χαλβαδόπιτες μαστιχωτές. Δοκιμάστε το γλυκό του κουταλιού-υποβρύχιο με άρωμα τριαντάφυλλο ή το περγαμόντο, καθώς και το φιστίκι που εγώ λατρεύω.

Info
Ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου
Αρτεμώνας, Σίφνος
τηλ:22840 31370.

Μαρία Πατσιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.