Θυμάμαι να πηγαίνουμε στη Σίφνο πριν πολλά χρόνια και από τότε μου έμεινε στην μνήμη μου εκείνη η πρώτη έκθεση που είχαν οργανώσει όλοι μαζί οι αγγειοπλάστες του νησιού. Ήταν η «Φυρόγια»  που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία εικαστικών καλλιτεχνών και των αγγειοπλαστών του νησιού στα Φυρόγια το καλοκαίρι του 2002. Εκείνο το καλοκαίρι μάλλον επισκέφτηκα σχεδόν όλους τους αγγειοπλάστες και από τους περισσότερους έφερα πράγματα στο σπίτι.

Ta-keramika-tou-frazeskou-lemonh-sth-sifno-2

Μπήκα στο εργαστήρι του Φραζέσκου καταμεσήμερο. Δεν σε ενοχλούσε όμως καθόλου. Το εργαστήρι του Φραζέσκου είναι πάνω στην παραλία, σχεδόν, του Πλατύ Γιαλού, της Σίφνου. Θυμάμαι να έχουμε τελειώσει το μπάνιο μας και να μπαίνουμε στο εργαστήρι. Ο Φραζέσκος συνήθως δουλεύει, όποτε και να περάσεις… Το λέω, γιατί έχω πάει πολλές φορές, και τις περισσότερες δουλεύει τον πηλό του. Κάθε φορά όμως, αλλά, κάθε φορά, μόλις του μιλήσεις θα σε γεμίσει με ένα χαμόγελο χαράς. Δίπλα του είναι η γυναίκα του η Μαρία. Κοινωνική, ευχάριστη, διακριτική και πάντα πρόθυμη σε όλες τις παραξενιές μου… Βλέπετε είναι η θάλασσα, οι δημιουργίες τους και όλα αυτά τροφοδοτούν το ζεστό τους χαμόγελο.

Ta-keramika-tou-frazeskou-lemonh-sth-sifno-3

Ο Φραζέσκος Λεμονής ξεκίνησε ως μαθητευόμενος αμέσως μετά το δημοτικό σχολείο το έτος 1975. H “καρούτα”, “ο ποδοκίνητος τροχός” και “το ξυλοκάμινο” ήταν γι’ αυτόν η αρχή της σπουδής του στην αγγειοπλαστική. Πρακτικά και όχι θεωρητικά, περνώντας από όλα τα στάδια κατάφερε να αξιοποιήσει το ταλέντο που κληρονόμησε από τον πατέρα και τους παππούδες του. Σήμερα δουλεύει στον ίδιο χώρο που δούλευαν οι προγονοί του και προσπαθεί να διατηρήσει τις φόρμες και τα σχέδια που χαρακτηρίζουν τα Σιφνέικα Κεραμικά.

Ta-keramika-tou-frazeskou-lemonh-sth-sifno-4

Ο Φραζέσκος φτιάχνει με τα χεράκια του απόλυτα χρηστικά αντικείμενα. Έχει το δικό του χαρακτήρα στα κεραμικά και είναι πάντα δημιουργικός. Εγώ λατρεύω τα πήλινα για το φούρνο, για τα γιουβετσάκια μου… Επίσης, τα πιάτα που φτιάχνει, έχω σχεδόν τα περισσότερα χρώματα. Φέτος μάλιστα πήρα και ένα πιο σύγχρονο σχέδιο για πιάτο σερβιρίσματος, με το μαγικό χρώμα της θάλασσας…

Ta-keramika-tou-frazeskou-lemonh-sth-sifno-8

Όταν δεν είμαι στην Τήνο θα είμαι στη Σίφνο… και πάντα θα περάσω για μια ένα χαμόγελο από τη Μαρία και το Φραζέσκο , και ίσως και μερικά κεραμικά για συντροφιά το χειμώνα… Γιατί ξέρετε το φαγάκι γίνεται πιο νόστιμο σε αυτά τα κεραμικά, που γίνονται με χάδια…

 

Μαρία Πατσιά

 

Info

Φραζέσκος Λεμονής

http://www.flemonis.gr/

Πλατύς Γιαλός, Σίφνος

Τηλέφωνο:  22840 71203

Email: info@flemonis.gr

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.