Όσο όμορφες και ντελικάτες είναι οι πορσελλάνες τα κεραμικά έχου «ψυχή» και νομίζω τη μεταφέρουν στο φαγητό μας…
Έχουν την ψυχή του λαικού καλλιτέχνη που βάζει όλη του την αγάπη και το μεράκι του την ώρα που ετοιμάζει το κεραμικό , που είναι κατά βάση χρηστικό και λίγοτερο διακοσμητικό.

Ta-keramika-Lembesi-sti-Sifno-1
Έτσι αυτή την αγάπη που έχω για τα κεραμικά το 2000, αν θυμάμαι καλά, η έκθεση Φυρόγια στη Σίφνο την γέμισε και την μεγάλωσε, ακόμα περισσότερο. Στην έκθεση συμμετείχαν αγγειοπλάστες του νησιού, που εκείνο το καλοκαίρι γνωρίσαμε τους περισσότερους.
Εκείνο το καλοκαίρι πέρασα και από το πωλητήριο του Λεμπέση στην Απολλωνία της Σίφνου. Φυσικά μαγεύτηκα. Κάθε χρόνο πλέον το επισκέπτομαι για τις απαραίτητες αγορές για την κουζίνα μου.

Ta-keramika-Lembesi-sti-Sifno-1
Ξεχωρίσαμε το κεραμικό κηροπήγιο, που το βλέπαμε και τα επόμενα χρόνια όταν πηγαίναμε στο νησί. Σπάνιο, και πλέον συλλεκτικό αντικείμενο, που στέκεσαι και το κοιτάζεις για ώρα.
Πριν λίγα χρόνια ακριβώς δίπλα στο πωλητήριο των κεραμικών Λεμπέση στην Απολλωνία της Σίφνου δημιουργήθηκε το «Πηλοτεχνείο».
Το «Πηλοτεχνείο» είναι ένα εργαστήριο που μπορούν τα παιδιά να γνωρίσουν την αγγειοπλαστική τέχνη και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες . Ζωγραφίζοντας ένα κεραμικό σκεύος,φτιάχνουν ένα προσωπικό ενθύμιο η δώρο απο το νήσο των αγγειοπλαστών, τη Σίφνο. Έτσι συμμετείχα και εγώ με τον γιο μου στην επίσκεψή μας στο νησί, και το ευχαριστηθήκαμε πολύ …

Ta-keramika-Lembesi-sti-Sifno-1
Τα κεραμικά Λεμπέση είναι ο Γιάννης και ο γιος του Νίκος Λεμπέσης καθώς και η γιαγιά Κατερίνα ( η γιαγιά Κατέ) που φέτος έφυγε από τη ζωή στα 90 της χρόνια, εξαιτίας μιας πνευμονίας. Η γιαγιά Κατέ δουλευε στο εργαστήριο μέχρι την τελευταία στιγμή και εμείς φέτος είχαμε τη χαρά να δούμε κάποια από τα έργα της στο πωλητήριο της Απολλωνίας.

Ta-keramika-Lembesi-sti-Sifno-1
Τα κεραμικά Λεμπέση θα τα βρείτε στην Απολλωνία στη Σίφνο και το εργαστήριο στην Αγία Άννα.
Το «Πηλοτεχνείο» που είναι ότι καλύτερο αν είστε γονείς με τα παιδιά σας , σας υπόσχομαι ότι θα το θυμόνται για πάντα, είναι επίσης στην Απολλωνία.

Info
Πηλοτεχνείο
Απολλωνία, Σίφνος, 84003
Τηλέφωνο: +30 2284 032124
Email: pilotechnio@icloud.com

Μαρία Πατσιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.