Για την Μαραθιά στην Τήνο είχα διαβάσει αρκετά. Εστιατόριο μπροστά στη θάλασσα, λέει, ο ιδιοκτήτης και η ομάδα του με όρεξη για δουλειά, μοναδικές γεύσεις, λέει… Τελικά ήταν λίγα αυτά που είχα διαβάσει…
Πήγαμε ένα απόγευμα στη Μαραθιά, αφού βάλαμε τα «καλά» μας …. Ξεκινήσαμε από την παραλία Λαούτη και θέλαμε να πάμε κάπου όμορφα και «σίγουρα» για φαγητό. Όχι όμως πολύ μακριά. Οι επιλογές στην Τήνο, ευτυχώς είναι αρκετές! Διαλέξαμε την κοντινή, για εμάς, παραλία του Αγίου Φωκά, που είχαμε ξαναπάει πριν αρκετά χρόνια.

estiatoria-marathia-tinos
Αυτή τη φορά μπαίνοντας είδαμε, τον Μαρίνο. Ήταν ώρα ήσυχη και έτρωγε κάτι γρήγορα πριν αρχίσει πάλι η δουλειά, αυτή τη φορά για το βράδυ. Πήγαμε να τον γνωρίσουμε και μας συστήθηκε με μια διάθεση ήρεμη, καλοσυνάτη άλλα και γεμάτη αυτοπεποίθηση , από αυτή που πηγάζει από την καλή γνώση του αντικειμένου σου, όχι την υπεροπτική… Γνωριστήκαμε και είπαμε πολλά.
Μιλήσαμε για το νησί. Ο Μαρίνος μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα , αλλά μεγάλωσε στην Τήνο και οι παιδικές του αναμνήσεις είναι από το νησί του. Μας μίλησε για τις τεχνικές του, για τα υλικά του, είδαμε την αγάπη και το πάθος του γι αυτό που κάνει. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που σου τα λέει. Μας μίλησε για τυριά, το «Καρίκι», που είναι παραδοσιακό στο νησί. Μιλήσαμε για κρασί, για το υπέροχο μικρό ξενοδοχείο που έχει και το μοναδικό πρωινό που ετοιμάζουν αυτός και η ομάδα του με τη βοήθεια της κουμπάρας του , της Κυριακής Δασύρα.
Η Κυριακή είναι η ψυχή του πρωινού. Κάθε μέρα ετοιμάζει πραγματικά σπουδαία πράγματα και αν δεν ήμασταν εκεί και ένα πρωινό για να τα απολαύσουμε πραγματικά δεν θα το πίστευα! Γεύσεις πραγματικές, υπέροχες, αληθινές σε εξαιρετικούς συνδυασμούς και μοναδικές εκτελέσεις. Ακόμα και αν δεν μένεις , όπως και εμείς στο κατάλυμα που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο, αξίζει να πας να απολαύσεις ένα πρωινό μπροστά, ακριβώς, στη θάλασσα!
To-estiatorio-Marathia-stin-Tino-8
Ετοιμάζουν τουρσιά, μαρμελάδες, τσάτνεϊ, εξαιρετικά αγκιναράκια λαδιού. Αλλά αυτό που αγαπάνε περισσότερο είναι το ψάρι. Το μάτι μας, αλλά και το φακό μου, τράβηξαν τα ψάρια που βλέπαμε να περιμένουν πριν μπουν στο ψυγείο..

Ο Μαρίνος από τότε που άνοιξε την Μαραθιά, πριν 13 χρόνια, ασχολείται με την αγάπη του …το ψάρι. Το μαγειρεύει, το φιλετάρει, το κάνει καρπάτσιο, το ψήνει ή το βάζει σε κονσέρβα. Το Πάσχα, αν βρεθείτε στο νησί δοκιμάστε αντί την κλασική μαγειρίτσα την μαγειρίτσα με ροφό, σφυρίδα ή στείρα.
estiatoria-marathia-tinos
Εμείς δοκιμάσαμε την Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή, τις Άγριες Αγκινάρες Τήνου στα κάρβουνα με λιαστές ντομάτες και γραβιέρα

και το μοναδικό σε γεύση Χοιρινό στη γάστρα με σπόρο μάραθου και φρέσκα μούρα όσμωσης, για το οποίο πρέπει να σας πω πως δόθηκε μάχη στο τραπέζι μας ποιος θα το πρωτοφάει…
estiatoria-marathia-tinos
Αλλά και στις περιπτώσεις, σαν τη δικιά μας, υπογλυκαιμίας, θα μείνετε ικανοποιημένοι οπωσδήποτε.. Εμείς απολαύσαμε μια Σοκολατόπιτα με φάβα βύσσινου, άγρια μούρα όσμωσης και κρέμα λεμονιού.

To-estiatorio-Marathia-stin-Tino-6

Όλα αυτά φέρνουν, σχεδόν, κάθε χρόνο, και αυτό είναι πλέον αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό, τη διάκριση στα Restaurant 100 Awards, η οποία έρχεται σαν επιβράβευση της συστηματικής προσπάθειας όλων όσων εργάζονται στη Μαραθιά. Η εξέλιξη είναι μέσα στη σκέψη τους , το βλέπω κάθε χρόνο που τους επισκέπτομαι, και αυτό για μένα είναι κάτι σπουδαίο που θα τους πηγαίνει κάθε χρόνο και πιο ψηλά. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια που κάνετε …
Μαρία Πατσιά

INFO
Μαραθιά
Άγιος Φωκάς, Τήνος
Τηλέφωνο :2283023249
http://www.marathiatinos.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.