Επισκέφτηκα τη φίλη μου Νικολέττα Φώσκολου στο σπίτι της στην Τήνο και στην κουζίνα της είδαμε την εκτέλεση αυτού του υπέροχου παραδοσιακού πιάτου. Η Νικολέττα μοιράστηκε μαζί μου μια παραδοσιακή συνταγή που όπως μου είπε έπαιρναν οι ψαράδες ή οι αγρότες μαζί τους όταν έκαναν 2-3 μέρες να επιστρέψουν στο σπίτι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε αν μας αρέσει φρέσκο δεντρολίβανο. Τη συνταγή θα βρείτε στο βιβλίο της Νικολέττας Κυκλάδων Γεύσεις.

Οι φωτογραφίες είναι της Έβελυν Φώσκολου.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Πλένουμε τα ψάρια

Πλένουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε λίγο στο αλάτι. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και έπειτα τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε. Τα βάζουμε στη συνέχεια σε μια πιατέλα ρηχή.

2

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

Ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να μην σβολιάσει και να ψηθεί το αλεύρι.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το πετιμέζι, το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα καλά να μην σβολιάσουν.

Προσθέτουμε το νερό, όσο χρειαστεί, για να πετύχουμε μια σάλτσα ρευστή και βελτιώνουμε τη γεύση της ώστε να είναι γλυκόξινη.

Atherina-savore-me-saltsa-petimezi-1

 

3

Σερβίρουμε

Περιχύνουμε τα ψάρια μας με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Atherina-savore-me-saltsa-petimezi-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: