Όταν πηγαίνω στον κρεοπώλη μου να ψωνίσω και βρω τη γυναίκα του την Κωνσταντίνα πάντα σχεδόν θα πιάσουμε την κουβέντα για συνταγές. Σε μία από αυτές τις κουβεντούλες μας η Κωνσταντίνα μου είπε ένα συνδυασμό με φασόλια γίγαντες που δεν είχα ξανά ακούσει , με χοιρινό. Την άκουσα προσεχτικά (βράζει τα φασόλια με το κρέας μαζί και το έκανα και εγώ !) πως το ετοιμάζει εκείνη στο σπίτι της και εγώ εδώ ετοίμασα τη δικιά μου εκδοχή.

Επιλέξτε καλής ποιότητας κρέας και υλικά αλλά οπωσδήποτε πήλινο… σιφνέικο κατά προτίμηση όπως εγώ που έφερα από τον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου και τον Φραντζέσκο Λεμονή.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Fasolia-gigantes-xoirino-laxanika-phlino-2

Διαδικασία
1

Μουλιάζουμε τα φασόλια

Μουλιάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό αλατισμένο για ένα ολόκληρο βράδυ. Φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει τα φασόλια ακόμα και όταν αυτά φουσκώσουν, γι αυτό πρέπει να βάλουμε αρκετό νερό . Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε να φύγει το αλάτι αν έχουν.

2

Βράζουμε

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τους γίγαντες και το κρέας που είναι κομμένο σε κομμάτια μικρά. Τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Κρατάμε μία κούπα από αυτό το νερό μόλις τελειώσει ο βρασμός τους στην άκρη για μετά. Αφαιρούμε τα φασολιά και τους γίγαντες και κρατάμε στην άκρη.

Fasolia-gigantes-xoirino-laxanika-phlino-6

3

Ετοιμάζουμε τα σάλτσα μας

Σε μια απλωτή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο όλα μας τα λαχανικά, δηλαδή τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα καρότα για 2-3  λεπτά περίπου . Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε μετά την ντομάτα, τον αρακά, το καλαμπόκι τις λιαστές και το σέλινο, αλλά και αλάτι και πιπέρι καθώς και το πετιμέζι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση τα υλικά μας.

4

Τοποθετούμε στο πήλινο

Ρίχνουμε στο πήλινο που έχουμε (με καπάκι) τα φασόλια μας και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε μαζί με το κρέας φυσικά, αλλά και την κούπα με το νερό που κρατήσαμε στην άκρη . Σκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε.

Fasolia-gigantes-xoirino-laxanika-phlino-5

5

Ψήνουμε

Ψήνουμε το φαγητό μας σκεπασμένο για 1 ½ ώρα στους 200 βαθμούς, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο. Αφαιρούμε στη συνέχεια το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει το φαγητό μας.

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: