Ένα πρωί πέρασα από το τοπικό γραφείο του ΤΣΜΕΔΕ (το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών είναι..) και εκεί πιάσαμε την κουβέντα με την Κατερίνα που με εξυπηρετεί πάντα για τι άλλο, αλλά για το φαγητό! Μου μίλησε με ενθουσιασμό για τον γαύρο πλακί που ετοιμάζει για την κορούλα της και σκέφτηκα να φτιάξω και εγώ, εποχή του είναι άλλωστε…

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
Μαρία Πατσιά

Διαδικασία
1

Καθαρίζουμε τον γαύρο

Καθαρίζετε με υπομονή τον γαύρο, την πρώτη φορά θα σας πάρει ώρα μετά μαθαίνετε… Τον ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει.
Σε ένα σκεύος, που μπορούμε και στη συνέχεια να το βάλουμε στο φούρνο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

2

Σωτάρισμα

Ρίχνουμε ελαιόλαδο ίσα να καλύψει τον πάτο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές, επίσης ψιλοκομμένες. Αλάτι και πιπέρι προσθέτουμε λίγο. Ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από το μούλτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την κάπαρη και τις λιαστές και αφήνουμε να βράσει ένα πεντάλεπτο σε μέτρια φωτιά.

3

Βράζουμε την σάλτσα

Ρίχνουμε το πετιμέζι και το ξύδι και όλα τα μυρωδικά. Αφήνουμε να βράσει 1 λεπτό.
Αδειάζουμε δίπλα σε ένα πιάτο τη μισή ποσότητα περίπου από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Στρώνουμε μια σειρά από το γαύρο. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγη σάλτσα από πάνω.
Κάνουμε ακόμα μία στρώση γαύρο και τελειώνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε στην άκρη. Μαϊντανό και λίγη ρίγανη από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ανάλογα με πόσα υγρά αφήσατε στη σάλτσα και τι σκεύος έχετε.

Fileto-gaurou-plaki-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: