Tο Χρήστο Βέργαδο τον γνώρισα στην παρουσίαση του βιβλίου του στο κατάστημα Public της Λάρισας, ένα πρωινό Σαββάτου. Μιλήσαμε για όσα μας επέτρεψε ο χρόνος, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μεταξύ άλλων μου είπε ότι έχει στο βιβλίο μια συνταγή του πατέρα του, που είχα παλιά ζαχαροπλαστείο στη Σπάρτη. Αυτή η εισαγωγή ήταν αρκετή για να μπω στην κουζίνα και να ετοιμάσω το γαλακτομπούρεκο…. Το κλασικό γαλακτομπούρεκο με κάπως πιο σπυρωτή κρέμα μέσα εξαιτίας της έντονης παρουσίας σιμιγδαλιού μέσα σε αυτή. Εγώ έβαλα λίγο παραπάνω βανίλια και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκαλιού που μου αρέσει πολύ. Το έψησα στο δικό μου φούρνο λίγο παραπάνω, θα δείτε και εσείς στο δικό σας φούρνο να ροδοκοκκινίσει καλά.
Η συνταγή από το βιβλίο του Χρήστου Βέργαδου «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής. Γιατί τελικά τα γλυκά… είναι εύκολα.»

Διαδικασία
1

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και αφήνετε να βράσουν για 2 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

2

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύετε με το σύρμα χειρός μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν διαλυθεί τα αυγά. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτετε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις βανίλιες και ανακατεύετε.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε στα μισά του ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση. Τοποθετείτε ακόμα ένα, επίσης, διπλωμένο στη μέση, στο άλλο μισό του ταψιού. Συνεχίζετε στρώνοντας ακόμα τρία ολόκληρα φύλλα σταυρωτά, τα οποία βουτυρώνετε. Ρίχνετε την κρέμα και κλείνετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά του ταψιού. Αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα πέντε φύλλα σταυρωτά και εναλλάξ βουτυρωμένα. Με ένα μαχαίρι κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά

του ταψιού κει με τη βοήθεια του πινέλου σπρώχνετε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράσσετε σε κομμάτια και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Περιχύνετε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.

Galaktoboureko-apo-ton-Basilh-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: