Στην υπέροχη βουτυρένια γαλατόπιτα του Σωτήρη Ευαγγέλου πρόσθεσα στα κάτω φύλλα ζάχαρη κρυσταλλική, σταφίδες και καρύδια. Τη συνταγή βρήκα στο περιοδικό Γαστρονόμος στο  Τεύχος 137.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Στο μεταξύ, χτυπάμε στο σύρμα ή το μίξερ τη ζάχαρη (τα 150 γραμμάρια) με 2 από τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αναμειχθούν. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να σχηματιστεί μία λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Galatopita-paradosiaki-apo-ton-Tirnavo-3

2

Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και απλώνουμε τα φύλλα κρούστας το ένα πάνω από το άλλο (λαδώνοντας καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Το τελευταίο φύλλο το πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε την κρέμα από πάνω, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα. Χτυπάμε το 1 αυγό και ραντίζουμε την επιφάνεια της κρέμας. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Galatopita-paradosiaki-apo-ton-Tirnavo-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: