Τη συνταγή αυτή μου την είπε πρώτη φορά ο άντρας μου, ότι την έφτιαχνε πάντα η μητέρα του το Πάσχα. Μου μετέφερε πάντα όμορφες εντυπώσεις και θα έλεγα ότι είναι μάλλον από τις αγαπημένες του συνταγές, που ετοίμαζε η μητέρα του. Εγώ την βρήκα και στο βιβλίο της Στέλλας Κατσαρού από τη Ραψάνη της Λάρισας, αλλά εδώ σας γράφω τη δική μου εκδοχή, με μπόλικο δυόσμο,  που νομίζω θα σας αρέσει και σίγουρά έχει αρκετά στοιχεία διαφορετικά, πάντα όμως, στο γενικό πλαίσιο της παραδοσιακής συνταγής. Ετοιμάστε την μέρες του Πάσχα αλλά φυσικά και άλλες στιγμές. Είναι ένας υπέροχος μεζές!

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Giomidia-2

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε πρώτα τη συκωταριά

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τη συκωταριά ολόκληρη και την αφήνουμε να ζεματιστεί καλά για 10 λεπτά περίπου στο νερό που βράζει.

Την αποσύρουμε και την ξεπλένουμε καλά σε νερό.

Την ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Giomidia-3

2

Ετοιμάζουμε το φαγητό μας

Σε μια απλωτή κατσαρόλα (βολεύει να μπορεί να μπει κατευθείαν στο φούρνο μετά) ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε αυτό τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε μετά το σπανάκι, το αλάτι, τα μπαχαρικά μας όλα και τον κύβο, αλλά και τη συκωταριά μας. Αφήνουμε 2 λεπτά και ανακατεύουμε ταυτόχρονα.

Giomidia-4

3

Βράζουμε

Προσθέτουμε το νερό μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας. Αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά περίπου.

4

Ψήνουμε

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού την πολέντα. Βάζουμε την κατσαρόλα μας (ή μεταφέρουμε σε ταψί, αν δεν μπαίνει στο φούρνο η κατσαρόλα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα) στο φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 180-190 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου άλλα 30 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά του φαγητού μας.

Τρώγεται ζεστό, αλλά και σαν κρύο μεζεδάκι.

Giomidia-6

 

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: