Το απόλυτο συνοδευτικό για το απογευματινό σας τσάι ! Κάτι ανάμεσα από κέικ και γλυκάκι είναι αυτή η  υπέροχη δαμασκηνόπιτα της Ντίνας Νικολάου. Έχω να σας πω, πως αν δεν έχετε τελικά , όπως δεν είχα και εγώ, αποξηραμένα δαμάσκηνα μη στενοχωριέστε μια χαρά γίνεται και με άλλα αποξηραμένα φρούτα – εγώ έβαλα σύκα, κράνμπερις και σταφίδες. Διαλέξτε ένα καλό βουτυράκι, για το συγκεκριμένο γλυκάκι, για να αναδειχτούν τα αρώματα των φρούτων. Εγώ το έψησα περίπου μία ωρίτσα σε μικρό ταψάκι , δείτε το και εσείς στο δικό σας φούρνο.

Η συνταγή  προβλήθηκε στην εκπομπή της Ντίνας Νικολάου «Ένα τραπέζι Ελλάδα» στο ΣΚΑΙ .

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Σοτάρουμε τα δαμάσκηνα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω τα δαμάσκηνα τα φρέσκα με 50 γραμμάρια  από το βούτυρο. Μόλις μαλακώσουν τα φρούτα τα πασπαλίζω με 40 γραμμάρια  ζάχαρη (από τη μετρημένη) και τα αφήνω στη φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν. Σβήνω τα φρούτα με τη κρέμα μπαλσαμικού, ανακινώ το τηγάνι και μετά από 2-3 λεπτά αποσύρω από τη φωτιά.

Keik-me-damaskina-karamelwmena-2

2

Προθερμαίνω το φούρνο

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Χτυπάω στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτω τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνω το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι, ενώ συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτω και τα κυβάκια από τα ξερά δαμάσκηνα και ανακατεύω.
Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση και τη στρώνω με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Στρώνω στον πάτο της φόρμας τη μισή από τη ποσότητα των καραμελωμένων φρούτων. Ρίχνω πάνω τους το μείγμα του κέικ και τελειώνω με τα υπόλοιπα καραμελωμένα φρούτα.

Keik-me-damaskina-karamelwmena-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: