Η σκέψη γι αυτό το φαγητό προέρχεται από μια συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου που διάβασα . Του κιμά τον αγαπά ιδιαίτερα ο γιος μου, βέβαια θα μου πείτε και πιο παιδί δεν τρώει εύκολα τον κιμά, αλλά σκέφτηκα να δοκιμάσω ακόμα ένα ογκρατέν γιατί δεν αγαπά καθόλου τη μπεσαμέλ. Θα δείτε ότι δεν έχει και αντί για ζυμαρικά έχει λαχανικό, το κουνουπίδι. Ένα θρεπτικό γεύμα για τα παιδιά και μια εξαιρετική λύση για κυριακάτικο τραπέζι. Εγώ χρησιμοποίησα το μανούρι που δεν το έγραφε η αρχική συνταγή και κάποια μπαχαρικά που μου αρέσουν.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

KOunoupidi-ograten-kima-manouri-1

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε το κουνουπίδι πρώτα

Πλένουμε και καθαρίσουμε το κουνουπίδι. Το χωρίζουμε σε μικρά μικρά μπουκετάκια. Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και τα βράζουμε για 2 λεπτά μόνο. Τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε.  Τα αφήνουμε στην άκρη.

2

Ετοιμάζουμε τον κιμά

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε αρχικά μόνο του τον κιμά, χωρίς το ελαιόλαδο,  για 1 έως 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον σοτάρουμε σε αυτό. Ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αλλά και τα μπαχαρικά και τον κύβο. Βάζουμε και τον πελτέ και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό,

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι, το νερό, τις λιαστές ντομάτες και τη δάφνη και χαμηλώνουμε τη φωτιά . Αφήνουμε να βράσει περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε μετά τη δάφνη.

3

Ετοιμάζουμε το μείγμα για την επικάλυψη

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα τα αυγά να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφήνουμε στην άκρη.

KOunoupidi-ograten-kima-manouri-4

4

Συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε το πυρέξ. Στρώνουμε στην βάση τα κουνουπίδια ώστε να καλύψουν καλά όλο τον πάτο του πυρέξ. Από πάνω θρυμματίζουμε 200 γραμμάρια από το μανούρι της συνταγής.

Απλώνουμε στη συνέχεια όλο τον κιμά και από πάνω θρυμματίζουμε το υπόλοιπο μανούρι.

Ρίχνουμε όλο το μείγμα με το γάλα και απλώνουμε στην επιφάνεια, μετά, την τριμμένη γραβιέρα.

5

Ψήνουμε

Ψήνουμε το φαγητό μας για 40 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε μερίδες.

KOunoupidi-ograten-kima-manouri-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: