Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο ουζάτοι
Ομολογώ ότι είμαι φανατική με τους κουραμπιέδες με βούτυρο και ακόμα καλύτερα το βούτυρο να είναι πρόβειο. Πάντα λατρεύω να μυρίζω τους κουραμπιέδες με το βούτυρο και το αμύγδαλο.
Μια συνταγή από την Άμφισσα όπως διάβασα της Βίβιαν Χαψούλα, στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι μου τράβηξε την προσοχή μπορώ να πω.
Συστατικά; Ελαιόλαδο, ούζο και καρύδια… Τίποτα δηλαδή από τα συνηθισμένα του κουραμπιέ. Η περιγραφή με προκάλεσε γιατί έγραφε ότι θα πείσει και τους πιο φανατικούς του κουραμπιέ με βούτυρο! Φυσικά δεν πειστικά, αλλά η περιέργεια με οδήγησε να τους δοκιμάσω…
Δεν έχετε ξαναφάει κάτι αντίστοιχο ! Είμαι σίγουρη… Ούτε και εσείς…
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
1 |
Ετοιμάζουμε τη ζύμη |
Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε την καρυδόψιχα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ούζο και τις βανίλιες. Αλλάζουμε το εξάρτημα στο μίξερ ,επιλέγοντας το γάντζο. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο , ζυμώνοντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά , χωρίς να ζυμώσουμε πολύ!
|
|
2 |
Πλάθουμε και ψήνουμε |
Πλάθουμε και ψήνουμε Πλάθουμε κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε αστεράκια ή το πιο εύκολο στρόγγυλοι και πιέζουμε στο κέντρο να γίνει ένα μικρό βαθούλωμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα ( σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα) για 30 λεπτά. |
|
3 |
Αχνίζουμε |
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες μας να κρυώσουν εντελώς . Αχνίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε σε πιατέλα ή φυλάμε σε ανοξείδωτο δοχείο. |