Το γλυκό οφείλει το όνομά του στο σκούρο όνομα που παίρνει από το πετιμέζι. Είναι υπέροχο και γεμάτο αρώματα! Εγώ αντί για μπράντι προτίμησα το λικέρ πορτοκάλι της μαμάς μου, για έξτρα άρωμα. Έβαλα και ξύσμα από ένα περγαμόντο που έτυχε να έχω. Την έψησα, στο δικό μου φούρνο, λίγο παραπάνω περίπου 45 λεπτά , δείτε και εσείς … Επίσης, αντί για μία κούπα ελαιόλαδο έβαλα μισό μισό με σπορέλαιο για να μη μου γίνει πολύ βαρύ στη γεύση. Δοκιμάστε το για το τσάι σας ή το καφεδάκι σας , ακόμα και αν δεν είναι περίοδος νηστείας , μιας και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αντί για το κλασικό κέικ που περιέχει το βούτυρο και τα αυγά.

Η συνταγή που δοκίμασα είναι της ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ και τη διάβασα στο  υπέροχο βιβλίο της «Με Αμύγδαλα Καρύδια & Μέλι. Ανθολόγιο Ελληνικών Γλυκών».

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

 

Διαδικασία
1

Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα κανελογαρίφαλα. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τις σταφίδες και τη καρυδόψιχα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού. Διαλύουμε τη σόδα στο μπράντι και τα ρίχνουμε στο μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να γίνει το μείγμα πηχτό.

2

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί

Αλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψάκι 28 εκ. διάμετρο, και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Ελέγχουμε εάν είναι ψημένη η πίτα, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη. Το βγάζουμε από το φούρνο το ραντίζουμε με ανθόνερο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Melaxrini-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: