Κάθε χρόνο φτιάχνω δύο συνταγές με μελομακάρονα ( η άλλη συνταγή είναι εδώ :  https://www.misstasty.gr/recipe/melomakarona-simigdali-melomena/  ) . Και οι δύο έχουν σιμιγδάλι στη ζύμη τους . Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο για να μελώσουν και στο κέντρο τους .

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι του Τάσου Τυρανόπουλου και τη διάβασα στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες , τεύχος 46.

Θα δείτε ότι γίνονται τραγανά και αν τα αφήσετε ένα βράδυ στο ταψί με το σιρόπι θα είναι και πολύ μελωμένα.

Μην παιδεύετε τις ζύμες που έχουν λάδι. Θέλουν ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά. Η συνταγή έγραφε και αμμωνία αλλά εγώ δεν έβαλα. Χρησιμοποίησα ένα μέλι γεμάτο ένταση, τη βελανιδιά γιατί μου αρέσει το έντονο άρωμα του μελιού. Αν θέλετε στο σιρόπι βάλετε και 3-4 καρφάκια από γαρύφαλλο.

Melomakarona-me-simigdali-3

 

Χαρούμενες γιορτές σας εύχομαι ! Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

 

Melomakarona-me-simigdali-2

 

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα και βράζουμε 2 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά ο βρασμός.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

2

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα 900 γρ από το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι, το μπέικιν και όλα τα αρωματικά μαζί.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα έλαια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Ρίχνουμε τα υλικά που έχουμε κοσκινίσει και αν ανακατεύουμε με  μια κουτάλα ΧΩΡΙΣ να κουράσουμε τη ζύμη ίσα να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το αλεύρι σας ίσως χρειαστεί ακόμα λίγο να προσθέσετε. Δεν ζυμώνετε πολύ.

Melomakarona-me-simigdali-5

3

Ψήνουμε

Λαδώνουμε ελαφρά 2-3 ταψιά .

Πλάθουμε τα μελομακάρονα ότι σχήμα θέλουμε και κάνουμε και κάποιο σχέδιο στην επιφάνεια .

Απλώνουμε στο ταψί σχετικά με λίγη απόσταση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 περίπου λεπτά (ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος που τα πλάσατε).

4

Σιροπιάζουμε

Κάθε ταψί που θα βγάζουμε από το φούρνο θα το σιροπιάζουμε με ένα τμήμα από το σιρόπι που έχουμε στην κατσαρόλα και έχει κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με τριμμένα και καλής ποιότητας καρύδια.

Το ίδιο κάνουμε και για τα άλλα ταψιά μόλις βγαίνουν από το φούρνο.

Αφήνουμε στο ταψί ένα ολόκληρο βράδυ να μελώσουν καλά.

Την άλλη μέρα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Melomakarona-me-simigdali-4

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: