Τη μηλόπιτα την ετοίμασα σε μια στιγμή απελπισίας…. όταν το ψυγείο είχε γεμίσει με μήλα …πολλά μήλα! Είχα και φύλλο κρούστας και σκέφτηκα να κάνω μια ιδέα που είχα δει σε μπακλαβά σε μηλόπιτα. Έγινε τέλεια και νομίζω τα σχόλια βοηθάνε. Τη συνταγή την έστειλα και στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, δημοσιεύτηκε και να σας πω… χάρηκα πολύ!

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Θα ετοιμάσουμε πρώτα τη γέμιση

Θα χρειαστούμε ένα πακέτο φύλλο κρούστας. Μια μεγάλη φόρμα για κέικ, την πιο μεγάλη που έχετε, μη βάλετε τη μικρή που έβαλα εγώ…

Παίρνετε περίπου 6 – 7 μήλα ( λέω περίπου γιατί εγώ έβαλα περισσότερα, μιας και τα μισά μου είχαν χαλάσει ,όποτε είχα μεγάλες απώλειες και είναι δύσκολο να υπολογίσω). Τα ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια   (λέμε τώρα! και τριγωνάκια να σας βγουν δεν πειράζει..), τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε με το μάτι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δηλαδή βάλτε 3-4 κουταλιές ζάχαρη καστανή , εγώ έβαλα και μία με δύο κουταλιές από τη σκούρα με τη μελάσα, 5-6 ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα, 4-5 ψιλοκομμένα βερίκοκα, από 1 κουταλιά της σούπας σταφίδα μαύρη και κράνμπερις , κανέλα με το μάτι, λίγο τζίντζερ σε σκόνη ή αν έχετε φρέσκο, μπόλικο ξύσμα λάιμ και 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια.

2

Βουτυρώνετε τη φόρμα

Τα αφήνετε στην άκρη και παίρνετε τώρα το φύλλο. Λιώνετε σε ένα μπολ λίγο φρέσκο βούτυρο αγελάδος, περίπου 100 γρ. (αν χρειαστεί λιώνετε και άλλο μετά).

Παίρνετε τη φόρμα και τη βουτυρώνετε καλά με ένα πινέλο και της ρίχνετε αρκετή ζάχαρη καστανή να κολλήσει στα τοιχώματα για να καραμελώσει. Αρχίζετε να την «ντύνετε» με το φύλλο κρούστας τώρα, το οποία θα προσέξετε να κάνετε ένα παχύ στρώμα για να μη σας χυθεί η γέμιση έξω. Κάθε φύλλο θα το βουτυρώνετε καλά και θα ρίχνετε ζάχαρη καστανή και λίγο καρύδι. Αφού ετοιμάσετε ένα στρώμα με φύλλα (προσοχή να σας μείνουν και για μετά!), ρίχνετε τη μισή γέμιση , καλύπτετε με ένα – δυο φύλλα κρούστας και τελειώνετε με την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε καλά με τα φύλλα κρούστας που έχετε για το τέλος , χωρίς να ξεχνάτε το βουτύρωμα , τη καστανή και το καρυδάκι. Το κάνετε και στο τελευταίο φύλλο πάνω πάνω που θα βάλετε. Κλείνετε καλά την ένωση με το τελευταίο φύλλο ( όπως κάνουμε στις πίτες για να μη μας φύγει η γέμιση) και έτοιμη για το φούρνο!

3

Ψήνουμε

Θα την ψήσετε τουλάχιστον μία ωρίτσα στους 180 βαθμούς και ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω , θα δείτε να έχει πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα . Έγινε πολύ νόστιμη και ήταν μια ωραία έμπνευση για να απαλλαγώ από τα πολλά μήλα που είχαν μαζευτεί στο ψυγείο . Δοκιμάστε την !

Milopita-me-fillo-kroustas-se-forma-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: