Εγώ έβαλα όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και χρησιμοποίησα το εξάρτημα Κ. Τα χτύπησα λίγο και μόλις σχηματίστηκε η ζύμη , χωρίς να την κουράσω καθόλου, ίσα που να ενωθούν, την έβαλα στο ψυγείο, μέχρι να τρίψω τα μήλα. Χρησιμοποιήστε το μέγεθος ταψιού που λέει η Ιωάννα Σταμούλου, γιατί εγώ την έβαλα σε στρόγγυλο ταψάκι 26 εκ και έγινε λίγο πιο χοντρή η ζύμη απ’ όσο θα ήθελα , με αποτέλεσμα να θελήσει και λίγο ψήσιμο παραπάνω. Μήλα για τη γέμιση εγώ έβαλα λίγα παραπάνω, έχασα βέβαια το μέτρημα γιατί είχα κάτι μικρά βιολογικά που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν χαλασμένα λίγο, όποτε είχα πολλές απώλειες. Βάλτε και μπόλικο ξύσμα λεμόνι , της πάει πολύ. Είναι υπέροχη δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Η συνταγή όπως γράφει και η  ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ είναι της  Χρυσούλας Διαβάτη. Εγώ τη βρήκα στο site sweetly.gr , της Ιωάννας Σταμούλου.

Διαδικασία
1

Αναμιγνύετε τα υλικά

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.

Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παραζυμώσετε.

Milopita-paneukoli-me-zimi-tragani-3

Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.

2

Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα

Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και όση ζάχαρη προτιμάτε. Εγώ χρησιμοποιώ τη μικρότερη ποσότητα.

Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από με μεγαλύτερο κομμάτι και στρώνετε σιγά σιγά τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.

Τέλος σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αν θέλετε με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Milopita-paneukoli-me-zimi-tragani-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: