Φεύγοντας από την Τήνο, στο τελευταίο μου ταξίδι, πέρασα από το Πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων του Μάρκου Κροντηρά στη χώρα της Τήνου για τις απαραίτητες προμήθειες… Εκτός από τα κλασικά τυριά και αλλαντικά του νησιού που θα βρούμε στο πρατήριο του Μάρκου, μπορούμε να πάρουμε και ντόπια κρέατα… Ο Μάρκος μου σύστησε μοσχαράκι από το νησί και φυσικά το πήρα με χαρά και περιέργεια, να σας πω την αλήθεια, για το αν θα φανεί ο «αέρας» του νησιού και στο φαγητό… Ξέρετε κάτι … φάνηκε!

Η συνταγή που σας γράφω είναι ένα φαγάκι για τις Κυριακές αλλά και τις μέρες γιορτής. Για την ποσότητα που σας γράφω θα έχετε 3 μεγάλες μερίδες ή 4 πιο μικρές και σχεδόν μία σαλάτα λαχανικών, εκτός από τη γαρνιτούρα… Αν έχετε περισσότερους καλεσμένους αυξήστε ανάλογα την ποσότητα…

Περιμένω πάντα τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Ξεκινάμε με τα κρεμμύδια

Αρχικά καθαρίζουμε τα μικρά κρεμμύδια μας και τα αφήνουμε ολόκληρα στην άκρη.

2

Το κρέας τώρα

Στη χύτρα μας σοτάρουμε ελαφρά το κρέας στο ελαιόλαδο και αμέσως προσθέτουμε και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα και αυτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το κύβο μυρωδικών.

3

Σβήνουμε με το κρασί

Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσει 2 με 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί καλά όλο το αλκοόλ. Αφού πλέον δεν θα το ανιχνεύουμε με την όσφρησή μας προσθέτουμε αμέσως και το νερό.

mosxaraki-thnou-methismeno-se-kremmudia-4

4

Μπαχαρικά και βράζουμε

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας όλα. Κλείνουμε τη χύτρα μας και βράζουμε για 35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (στο 4 σε κλίμακα 9).

5

Ανοίγουμε τη χύτρα

Μετά τα 35 λεπτά σβήνουμε την εστία μας και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας για άλλα 5 λεπτά πάνω στην εστία.

Με μεγάλη προσοχή ανοίγουμε τη χύτρα μας και προσθέτουμε το βούτυρο και το κορν φλάουρ για να δέσουμε το φαγητό μας.

6

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά

Βράζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι (αφού πρώτα τα πλύνουμε) για 2 -3 λεπτά το πολύ σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τεμαχίζουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά μας που τα έχουμε προμηθευτεί (αν θέλουμε ) έτοιμα βρασμένα στον ατμό. Τα μανιτάρια τα καθαρίζουμε ελαφρά χωρίς νερό.

mosxaraki-thnou-methismeno-se-kremmudia-3

7

Τα σοτάρουμε

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι 30 εκατοστά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε σοτάροντας πρώτα τα μανιτάρια ενώ τα αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα λαχανικά που έχουμε ετοιμάσει, με τελευταία τα παντζάρια (για να μην κοκκινίσουν και τα υπόλοιπα σταματάμε να ανακατεύουμε συνέχεια).

8

Ολοκληρώνουμε τα λαχαμικά

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσουν 2 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα μπαλσαμικού με πορτοκάλι και λεμόνι.

9

Σερβίρουμε

Σερβίρουμε το κρέας μας συνοδευόμενο με τα λαχανικά μας.

Η ποσότητα των λαχανικών είναι αρκετή και ίσως προκύψει και ένα μικρό πιάτο στο κέντρο για έξτρα λαχανικά….

mosxaraki-thnou-methismeno-se-kremmudia-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: