Όπως διαβάζω στο βιβλίο της Σιμόνης Καφίρη, από όπου διάβασα τη συνταγή, πρόκειται για μια εκδοχή του μπακλαβά που συνηθίζουν στην Πελοπόννησο.  Προσθέτουν στη γέμιση σουσάμι και σταφίδες. Πρέπει να σας πω ότι έγινε υπέροχος και είναι σούπερ δυναμωτικός όπως είπε και μια δασκάλα του γιου μου που τον δοκίμασε και ξετρελάθηκε! Δοκιμάστε τον τις γιορτές και όχι μόνο…

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Mpaklavas-me-stafides-kai-soysami-3

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά (εκτός από το μέλι). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι αμέσως . Το αφήνουμε να κρυώσει.

Mpaklavas-me-stafides-kai-soysami-5

2

Ετοιμάζουμε τις σταφίδες

Μουλιάζουμε τις σταφίδες για 2 ώρες στο κονιάκ. Μετά από 2 ώρες τις σουρώνουμε.

 

3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Αλέθουμε στο μούλτι τα καρύδια ή τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια. Σε μπολ ρίχνουμε τα αμύγδαλα ή καρύδια, τις σταφίδες και τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλλο). Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε να έχουν το μέγεθος του ταψιού.

4

Στρώνουμε τον μπακλαβά

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά. Τελειώνουμε με 4 φύλλα.

Mpaklavas-me-stafides-kai-soysami-4

5

Ετοιμάζουμε για ψήσιμο

Με μυτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό, ενώ πριν την έχουμε βουτυρώσει.

6

Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά.

7

Σιροπιάζουμε

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε ζεστό όπως είναι ρίχνοντας το κρύο σιρόπι λίγο λίγο με τη χρήση μιας κουτάλας. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.

Mpaklavas-me-stafides-kai-soysami-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: