Στις γιορτές μου αρέσει να συνοδεύω παρέα με το κρασί μας μια πικάντικη μαρμελάδα με διάφορα τυριά. Σκέφτηκα τα μανταρίνια που είναι στην εποχή τους και θα δείτε ότι η μαρμελάδα λίγο πικρίζει. Με γραβιέρα είναι θεϊκή, αλλά και ότι άλλο τυράκι αγαπάτε.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Pikantikh-marmelada-mantarini-roz-piperi-2

 

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τα μανταρίνια

Πλένουμε τα μανταρίνια και τα αφήνουμε 1 ολόκληρο βράδυ μέσα σε μια κατσαρόλα  γεμάτη  νερό .

Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε, αδειάζουμε το νερό και τα βράζουμε 3 φορές για 5 λεπτά την κάθε φορά πετώντας όμως κάθε φορά το νερό που έβρασαν και προσθέτοντας καθαρό.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε.

2

Ετοιμάζουμε την μαρμελάδα

Παίρνουμε την κατσαρόλα μας καθαρή και κόβουμε τα μανταρίνια αφαιρώντας με ένα μαχαίρι την πάνω και κάτω πλευρά με το πιο σκληρό σημείο που έχουν.

Τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε με προσοχή μεγάλη όλα τα σπόρια τους.

Όλη τη διαδικασία την κάνουμε μέσα στην κατσαρόλα ώστε να πέφτουν οι χυμοί από τα φρούτα μέσα σε αυτή.

Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα μανταρίνια μας.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά , πάντα σε μέτρια!

Σε 5 λεπτά περίπου αλέθουμε όλα τα φρούτα με το μπλέντερ χειρός, ανάλογα πόσο μεγάλα κομμάτια θέλουμε να έχει η μαρμελάδα μας. Εγώ τα άλεσα εντελώς.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το μέλι και όλα τα μπαχαρικά, εκτός από το ροζ πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσει. Ξαφρίζουμε πολύ σχολαστικά.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δοκιμάσουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα μας σε ένα πιάτο να τη χωρίσουμε στη μέση και να μην ενώνεται ( είναι η δοκιμή αν έδεσε η μαρμελάδα) .

Αφαιρούμε τα μπαχαρικά που βάλαμε και προσθέτουμε τους σπόρους ροζ πιπεριού.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα βάζα μας.

Pikantikh-marmelada-mantarini-roz-piperi-4

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: