Όταν διάβασα αυτή τη συνταγή της Σοφίας Τζιτζέρα στο τεύχος 10 του περιοδικού Ζάχαρη & Αλεύρι ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση και ήμουν πολύ περίεργη στο να τη δοκιμάσω. Και κέικ και κρέμα καραμέλα? Δεν μπορούσα να φανταστώ το αποτέλεσμα… Η αλήθεια είναι ότι τα έτοιμα προϊόντα, όπως η έτοιμη κρέμα καραμελέ που χρησιμοποίησε η κα Τζιτζέρα στη συνταγή της,  δεν είναι κάτι που συνήθως επιλέγω για τη διατροφή μας.  Κατά κανόνα τα αποφεύγω, υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που και που οι οποίες κάποιες φορές σίγουρα θα είναι λιγότερο χρονοβόρες. Εσείς ιδανικά μπορείτε να ετοιμάσετε μια δικιά σας κρέμα καραμελέ και είμαι σίγουρη ότι θα έχετε ένα πιο νόστιμο και πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Προκύπτει ένα γλυκό σαν πουτίγκα και είναι τόσο ξεχωριστό. Το ψυγείο θα το κρατήσει δροσερό και είναι ευχάριστό ένα ζεστό απόγευμα καλοκαιριού.  Τη καραμέλα όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες μου θα τη βάλετε από πάνω μόλις το βγάλετε από το ψυγείο.

Διαδικασία
1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, για 3-4 λεπτά. Στο μεταξύ αλέθουμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη. Ενσωματώνουμε  το μείγμα αλευριού στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί  περίπου 25 εκατοστών που έχουμε ντύσει με λαδόκολλά. Ψήνουμε 22 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.

2

Ετοιμάζουμε την κρέμα καραμελέ

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα καραμελέ. Ρίχνουμε το γάλα και την έτοιμη σκόνη σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Όταν πάρει βράση το μείγμα και φουσκώσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Ξεφορμάρουμε το κέικ και αφαιρούμε την λαδόκολλα προσεκτικά.

3

Ανακατεύουμε την κρέμα καραμελέ

Το ξαναβάζουμε, το κέικ,  στο ταψί το ψημένο κέικ έχει μαζέψει και μένει κενό περιμετρικά. Ανακατεύουμε την κρέμα καραμελέ με τον αυγοδάρτη και περιχύνουμε το κέικ. Φροντίζουμε να είναι ζεστή η κρέμα γιατί όσο κρυώνει πήζει. Το κέικ μοιάζει σα να κολυμπά στη ρευστή κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Μετά θα το βάλουμε στο ψυγείο για 3- 4 ώρες για να πήξει η κρέμα και να την απορροφήσει το κέικ.

poutiga-me-keik-amigdalou-kai-karamele-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: