Μέρες γιορτής αλλά και άλλες όχι τόσο επίσημες το ψαρονέφρι είναι ένα κρέας που αγαπώ να μαγειρεύω γιατί δεν έχει αυτή τη δυσάρεστη οσμή που έχει συνήθως το χοιρινό για να μην πούμε ότι αποφεύγεις και τα λιπαρά… Με κατάλληλο μαγείρεμα διατηρείται ζουμερό και απαιτεί και μικρό χρόνο ψησίματος… Συνήθως με βγάζει ασπροπρόσωπη…

Το συγκεκριμένο πιάτο έχει δυνατές γεύσεις και ίσως να μην αρέσουν τα φραγκοστάφυλο στα παιδιά και ίσως και σε κάποιους ενήλικες… Τα ξινόμηλα θα αρέσουν σίγουρα σε όλους. Είναι πολύ εντυπωσιακό και είναι ότι πρέπει για τις γιορτές!

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Psaronefri-me-mavra-fragkostafula-kai-xunomhla-1

Διαδικασία
1

Ξεκινάμε με τα ξινόμηλα πρώτα

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τις φέτες από τα ξινόμηλα. Προσθέτουμε και το τζίντζερ. Σε δυνατή φωτιά τα  σοτάρουμε πολύ καλά. Μέτα από 1 έως 2 λεπτά και αφού σοταριστούν ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και το αφήνουμε πάλι 2 λεπτά . Ρίχνουμε στη συνέχεια και τη ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει και να δέσει η σάλτσα καλά. Αφήνουμε στην άκρη σε ένα βαθύ πιάτο.

Psaronefri-me-mavra-fragkostafula-kai-xunomhla-3

2

Για τα μαύρα φραγκοστάφυλα

Μουλιάζουμε πρώτα τα σύκα για 15 λεπτά σε ζεστό νερό .

Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε καθαρίσει πρώτα όμως, ρίχνουμε πάλι το βούτυρο και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε και τα φραγκοστάφυλα μαζί με το τζίντζερ. Σοτάρουμε 2 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε τα σύκα (αφού τα βγάλουμε από το νερό). Προσθέτουμε αμέσως και το χυμό πορτοκάλι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά περίπου και μόλις δέσει ελαφρά το αποσύρουμε από τη φωτιά και το  αφήνουμε στην άκρη σε ένα βαθύ πιάτο.

3

Για το ψαρονέφρι

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε και τα 3 κομμάτια από το ψαρονέφρι . Σε δυνατή φωτιά πάντα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε πολύ καλά από 3 λεπτά περίπου την κάθε πλευρά. Προσέχουμε να μην χαράξουμε την επιφάνεια από κάθε φιλέτο καθώς τα γυρνάμε.

Psaronefri-me-mavra-fragkostafula-kai-xunomhla-4

 

4

Ψήνουμε στο φούρνο

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 270 βαθμούς. Αποσύρουμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ταψάκι ελαφρά λαδωμένο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά ανάλογα πως αγαπάμε να τα τρώμε. Βγάζουμε τα φιλέτα μας τα αφήνουμε 5 λεπτά να «ηρεμήσουν» και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε…

Σερβίρουμε από ένα φιλέτο μαζί με μαύρα φραγκοστάφυλα και ξινόμηλα…

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: