Ήταν η περίοδος που ετοιμάζαμε όλοι τσουρέκια και ψωμιά στα σπίτια μας έτσι αντί να βάλω στο γιο μου να φάει κλασικά ψωμάκι με άλειμμα πραλίνας φουντουκιού… Σκέφτηκα να φτιάξω εγώ το ψωμάκι και το άλειμμα πραλίνας να είναι μέσα στο ψωμάκι. Πρόσθεσα και τριμμένα φουντούκια και έγινε νόστιμο. Εγώ το έψησα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες σε μακριά φόρμα αλλά ήταν μικρή και στο κέντρο δεν ψήθηκε καλά. Εσείς προτείνω να το βάλετε σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για να έχει χώρο ή ακόμα και σε ένα ταψάκι.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Pswmi-gluko-pralina-foyntoukia-3

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και τα αρωματικά, τη βανίλια και το μαχλέπι και ανακατεύουμε αυτή τη φορά με μια κουτάλα αρχικά και μετά με το χέρι.

Με το χέρι τώρα προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε συνεχώς τη ζύμη προς τα μέσα για να εγκλωβίσουμε αέρα μέσα σε αυτή. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτες, για αρκετή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Θα χρειαστεί περίπου 1-2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.

2

Γεμίζουμε

Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο χοντρό περίπου μισό εκατοστό αν γίνεται και λιγότερο (ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι να μας βοηθήσει για το άνοιγμα του φύλλου).

Απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού σε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε και τα φουντούκια να κολλήσουν και αυτά.

Pswmi-gluko-pralina-foyntoukia-4

3

Τυλίγουμε τη ζύμη μας.

Την τοποθετούμε σε μια λαδωμένη φόρμα ώστε να χωράει άνετα (εγώ την έβαλα όπως βλέπετε σε φόρμα 30Χ10 εκατοστά και δεν χωρούσε καλά με αποτέλεσμα στο κέντρο να μην ψηθεί εντελώς καλά). Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε ξανά περίπου μισή ώρα να φουσκώσει.

Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού που έχετε χτυπήσει με λίγο νερό.

4

Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.

Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε αν θέλουμε γλάσο με ζάχαρη άχνη (ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με λίγο νερό μέχρι να έχει τη ρευστότητα που θέλουμε).

Pswmi-gluko-pralina-foyntoukia-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: