Ίσως να έχετε διαβάσει και εσείς, όπως εγώ, ότι το τσάι του βουνού ή τσάι του Ολύμπου ή σιδερίτης (sideritis scardica, της οικογένειας Lamiaceae) θεωρείται ότι έχει, αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Ο φίλος μου ο Νίκος Σελήνης από το χωριό Σπηλιά Κισσάβου μου έστειλε αρκετό τσάι για να έχω… Τον ευχαριστώ γιατί  μου έδωσε μια ιδέα που ήθελα από καιρό να δοκιμάσω. Είχα δει μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου στο περιοδικό του τις Γλυκές Αλχημείες (τεύχος 26) που πρότεινε να δοκιμάσουμε ένα ψωμί, γλυκό, σοκολατένιο όπου μέσα στη ζύμη δεν περιέχει αφέψημα τσαγιού αλλά τα άνθη και τα φύλλα του τσαγιού αλεσμένα! Η συνταγή έχει αρκετό μέλι μέσα και εγώ χρησιμοποίησα ένα μέλι δυνατό σε γεύση που έτυχε να έχω. Χρησιμοποίησα μέλι καστανιάς που δεν έχει ακριβώς γλυκιά γεύση και δεν μας ήταν και εύκολο να το καταναλώνουμε… Το αποτέλεσμα σε άλλους άρεσε και σε άλλους δεν άρεσε. Προσωπικά μου φάνηκε έντονο αυτό το μέλι οπότε θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε εσείς ένα απλό μέλι ανθέων. Προσοχή όταν θα αλέσετε το τσάι όχι τα κοτσάνια αλλά μόνο τα φύλλα και τα άνθη και έχετε το νου σας να είναι αρκετά αφυδατωμένο για να αλεστεί εύκολα.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Κοσκινίζουμε

Σε μια  λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια, το κακάο και το μπέικιν και προσθέτουμε το αλεσμένο τσάι του βουνού. Ζεσταίνουμε καλά το μέλι για να γίνει ρευστό και το αδειάζουμε και αυτό στη λεκάνη.

2

Ζυμώνουμε

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς με τον αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το αυγό και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα, προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο και το γάλα. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ομοιογενή ζύμη. Την αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε μια στρογγυλή διαμέτρου 18 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

psomi-sokolatenio-me-tsai-vounou-kai-meli-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: