Ένα υπέροχο και εντυπωσιακό γλυκό! Σας βοηθάει να ανακυκλώσετε το τσουρέκι που σας περίσσεψε και αν δεν θέλετε για οποιοδήποτε λόγο, να ετοιμάσετε το σιρόπι της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι από ένα γλυκό κουταλιού που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, όπως έκανα εγώ..Η σοκολατένια γέμιση είναι υπέροχη και ικανοποιεί απόλυτα τους λάτρεις της σοκολάτας. Δοκιμάστε το, γιατί παρότι δεν φαίνεται εύκολο κι όμως είναι!

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΦΩΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ

Τη συνταγή θα τη βρούμε : Περιοδικό «Γλυκές Ιστορίες».

Διαδικασία
1

Διαδικασία

Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Διαλέγουμε αυτές που έχουν περίπου ίδιο μήκος για να τις βάλουμε γύρω γύρω από τη σαρλότ. Τις βρέχουμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Κόβουμε λίγο από τη μία άκρη τους, για να γίνουν ίσιες και να εφάπτονται στον πάτο. Τις τοποθετούμε όρθιες στη φόρμα, τη μία δίπλα στην άλλη, προσέχοντας να μην μένουν μεγάλα κενά. Η φόρμα θα πρέπει να είναι ψηλή και χωρητικότητας 2 λίτρων.

Sarlot-sokolatenio-me-tsoureki-2

2

Σιρόπι

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι για 2 λεπτά ( ο χρόνος μετράει αφότου το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Δεν προσθέτουμε τώρα το ποτό, αλλά μόλις κρυώσει το σιρόπι, οπότε το αφήνουμε για αργότερα.

3

Κρέμα σοκολάτα

Όσο κρυώνει το σιρόπι, ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτα: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις η κρέμα γάλακτος πάρει βράση, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Περιμένουμε περίπου 1 λεπτό να μαλακώσει λίγο η κουβερτούρα και στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει εντελώς. Όσο το μείγμα είναι ακόμα χλιαρό (αλλά όχι καυτό), ενσωματώνουμε την παχύρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ.

4

Συναρμολόγηση

Παίρνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και ακουμπάμε πάνω του μια φόρμα για σαρλότ. Με ένα μολύβι σχεδιάζουμε το περίγραμμα της βάσης πάνω στη λαδόκολλά και με ένα ψαλίδι το κόβουμε, έτσι ώστε να έχουμε ένα κύκλο ίδιας διαμέτρου με τη βάση της φόρμας. Με αυτό καλύπτουμε εσωτερικά τον πυθμένα της φόρμας.

Τώρα που το σιρόπι έχει κρυώσει, προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε. Κόβουμε το τσουρέκι σε πολύ λεπτές φέτες. Διαλέγουμε τις πιο ομοιόμορφες και με ένα πινέλο τις βρέχουμε με το σιρόπι. Κόβουμε τη μία τους άκρη για να είναι ίσιες και τις τοποθετούμε μέσα στη φόρμα σαρλότ, γύρω – γύρω στα τοιχώματα, τη μία δίπλα στην άλλη.

Συγκρατώντας τες με το ένα χέρι, για να παραμείνουν στη θέση τους, αδειάζουμε την κρέμα μέχρι τη μέση της φόρμας. Από πάνω σκεπάζουμε με 1-2 φέτες τσουρέκι, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια (αν χρειαστεί κόβουμε , μια φέτα σε μικρότερα κομμάτια και μπαλώνουμε τα κενά). Με το πινέλο τις βρέχουμε και αυτές με σιρόπι. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί το τσουρέκι. Αδειάζουμε έπειτα από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.

Τελειώνουμε με άλλη μία στρώση από φέτες τσουρεκιού, τις οποίες βρέχουμε, επίσης, με σιρόπι.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και την αφήνουμε εκεί για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 5) να κρυώσει το γλυκό.

Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντάς τη σε μια πιατέλα.

Γαρνίρουμε την κορυφή της με τριμμένη σοκολάτα ή με φλούδες σοκολάτας.

Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια όπως τις τούρτες και σερβίρουμε.

Sarlot-sokolatenio-me-tsoureki-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: