Από εδώ και από εκεί είχα διαβάσει για μια παραδοσιακή συνταγή σουσαμόπιτας και αν δεν κάνω λάθος νομίζω πως είναι παραδοσιακή συνταγή από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Μέχρι πρόσφατα και ενώ είχα βρει αρκετές συνταγές δεν είχα αποφασίσει να δοκιμάσω καμία από αυτές . Η συγκεκριμένη συνταγή της Άννας Ναθαναηλίδου που διάβασα στο τεύχος  18 του περιοδικού Ζάχαρη & Αλεύρι, μου φάνηκε σχετικά εύκολη. Δεν ξέρω αυτό το σούρωμα των φύλλων πάντοτε μου δίνει την αίσθηση της απλής στην εκτέλεση συνταγής και παίρνω εύκολα την απόφαση να την ετοιμάσω.. Αφήστε που μου είχαν δώσει και οι γονείς μου μια συσκευασία 5 κιλών με σουσάμι που δεν υπήρχε περίπτωση να καταναλωθεί με άλλον τρόπο εκτός από σουσαμόπιτα! Είναι ένα νόστιμο σιροπιαστώ και νηστίσιμο γλυκό με υψηλή διατροφική αξία εξαιτίας του σουσαμιού. Αν θέλετε βάζετε και καρύδια, εγώ δεν έβαλα να σας πω γιατί ήθελα να απολαύσουμε όλη τη γεύση του σουσαμιού. Δείτε τη συνταγή που σας γράφω και είναι μια νόστιμη λύση για ένα σιροπιαστώ γλυκό…

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Σιρόπι

Ξεκινάμε πρώτα από το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα πρώτα το νερό μετά τη ζάχαρη, το μέλι και τη φλούδα λεμονιού και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά μετά τον κοχλασμό. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά περίπου. Τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

2

Πίτα

Ετοιμάζουμε στη συνέχεια την πίτα… Καβουρδίζουμε στην αρχή το σουσάμι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Το μεταφέρουμε μετά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη γαλέτα. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα. Λαδώνουμε καλά καθένα φύλλο με πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Σουρώνουμε το φύλλο καλά ( σαν πλισέ) και το βάζουμε στο ταψί να ακουμπάει τα εσωτερικά τοιχώματα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα βάζουμε στο ταψί κολλητά το ένα με το άλλο μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί. Χαράζουμε τη σουσαμόπιτα σε μερίδες και την ψήνουμε για 50-55 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Τη βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι καυτή τη σιροπιάζουμε σιγά σιγά. Σερβίρουμε μετά από μία ώρα περίπου.

sousamopita-souroti-2

 

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: