Στόλεν με τυρί ρικότα και αμυγδαλόπαστα
Παρόλο που τα γλυκά ή τα αρτοσκευάσματα που δεν έχουν ελληνική καταγωγή συνήθως δεν με συγκινούν καθόλου…. και γιατί δεν έχουν την απαραίτητη γλύκα που θέλω εγώ στα γλυκά, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν αυτή την ιστορία που ακολουθεί την κάθε συνταγή… αυτό το χριστουγεννιάτικο ψωμάκι, που δεν είναι ψωμάκι αλλά μάλλον κέικ, νομίζω το αγαπώ και σκέφτηκα να το ετοιμάσω για τις γιορτές.
Γίνονται 3 μικρά στόλεν που θα ψηθούν εύκολα, σε λιγότερο από μία ώρα… Δοκιμάστε το θα σας αρέσει… Είναι και ότι πρέπει για ένα χειροποίητο δώρο, αν το συσκευάσετε κατάλληλα…
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
1 |
Ετοιμάζουμε όλα τα στερεά υλικά πρώτα |
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και όλα τα μυρωδικά σε σκόνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερις και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Ρίχνουμε τα ξύσματα και τα ψιλοκομμένα γλασέ φρούτα. Προσθέτουμε και την αμυγδαλόπαστα που έχουμε ψιλοκόψει σε μικρά κομμάτια. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα, ώστε να πάει το αλεύρι παντού. |
|
2 |
Στον κάδο του μίξερ |
Ανακατεύουμε το βούτυρο (αφήνουμε λίγο έξω από το ψυγείο) με την άχνη με το εξάρτημα «φτερό» του κέικ. Ρίχνουμε μετά τα αυγά ένα ένα. Αμέσως προσθέτουμε και τις βανίλιες. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε και τη ρικότα και το κονιάκ. Στο τέλος τώρα θα προσθέσουμε τα στερεά μας υλικά που έχουμε στο μπολ (που ετοιμάσαμε πριν) και θα τα ανακατέψουμε με το εξάρτημα «φτερό» του μίξερ, ίσα ίσα να ανακατευτούν, χωρίς να κουράσουμε τη ζύμη μας. |
|
3 |
Πλάθουμε |
Πλάθουμε σε 3 μικρά καρβελάκια. Τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί του φούρνο στο οποίο έχουμε από πριν απλώσει λαδόκολλα. |
|
4 |
Ψήνουμε |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε κρυώνουν καλά και τα «χιονίζουμε» με μπόλικη μα μπόλικη ζάχαρη άχνη! |