Μετά από τόσους και τόσους χαλβάδες που έχουμε δοκιμάσει όλοι μας επιτέλους κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν είστε φίλοι των γλυκών με ζύμη τάρτας, αλλά τυχαίνει να αγαπάτε και τη γλύκα του χαλβά , αυτό είναι το γλυκό σας. Τη ζύμη την έψησα λίγο παραπάνω , περίπου 25 λεπτά, θα δείτε κιόλας. Τα ξερά φρούτα φυσικά τα έβαλα γιατί τα λατρεύουμε οικογενειακώς. Εγώ πρόσθεσα στα ξερά φρούτα και κράνμπερις και ξερά σύκα, πάντα όμως ψιλοκομμένα. Είναι πολύ εύκολη, μη σας τρομάζει η μεγάλη συνταγή, και είναι ένα γλυκάκι αλλιώτικο από τα άλλα…

Η συνταγή είναι του ΘΟΔΩΡΗ ΜΩΥΣΙΔΗ και τη διάβασα στο Περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 28.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Tarta-me-gemisi-xalva-simigdalenio-2

Διαδικασία
1

Τάρτα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το «φτερό» (κάπα) μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, το αυγό και στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια αν δεν έχουμε μίξερ.

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά και το απλώνουμε σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκατοστά (όση ζύμη περισσέψει τη φυλάμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ).

Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.

2

Χαλβάς

Στο μεταξύ φτιάχνουμε το χαλβά ετοιμάζοντας πρώτα ένα σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα και τα βράζουμε για 4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το σπορέλαιο. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε καλά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, με προσοχή για να μην μαυρίσει το σιμιγδάλι ( η χαμηλά φωτιά εξασφαλίζει ότι δεν θα μαυρίσει το σιμιγδάλι, αλλά το καβούρδισμα θα πάρει περισσότερη ώρα).

Αφαιρούμε τις κανέλες από το σιρόπι και το ρίχνουμε λίγο λίγο (χλιαρό) μέσα στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι. Στο τέλος ρίχνουμε και τα ξερά φρούτα (αν τα βάλουμε). Αδειάζουμε το χαλβά στην τάρτα, αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα (εκτός ψυγείου) και σερβίρουμε.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε κάθε κομμάτι με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Διατηρείται εκτός ψυγείου για 4-5 ημέρες . Tarta-me-gemisi-xalva-simigdalenio-4

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: