Ένα χρόνο πριν είχα δει αυτή τη συνταγή της κας Χρυσανθίδου στο περιοδικό και ήθελα οπωσδήποτε να τη δοκιμάσω, βλέπετε είμαι από αυτούς που ποτέ δεν μου φτάνει μόνο το σοκολατένιο γλάσο σε ένα απλό ή έστω και γεμιστό τσουρέκι. Αρωματικά θα δείτε πως δεν έχει η συνταγή στα υλικά της αλλά εσείς βάλτε οπωσδήποτε μαχλέπι και κάρδαμο για να μοσχοβολήσει! Το γλάσο θα το ήθελα λίγο πιο ρευστό γι αυτό την επόμενη φορά θα βάλω λίγη περισσότερη κρέμα γάλακτος.

Η συνταγή που δοκίμασα είναι της  ΠΟΠΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ και τη διάβασα στο Περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, Τεύχος 30.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Για το τσουρέκι

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό. Ρίχνουμε την ξηρή μαγιά και 1 πρέζα από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σοκολάτας, αλευριού και μαγιάς στο μίξερ.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο τραπέζι ή στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς με τα χέρια μας, για να φύγει ο αέρας. Την κόβουμε στα τρία.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φιτίλι, τα ενώνουμε στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Τη μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για περίπου 40-50 λεπτά, χωρίς να το αλείψουμε με αυγό ή γάλα, διότι στο τέλος θα το γλασάρουμε.

2

Για το γλάσο

Βράζουμε την κρέμα και την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της και να γίνει πιο παχύρρευστη. Την αδειάζουμε πάνω από το τσουρέκι. Αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν κόψουμε το τσουρέκι.

Tsoureki-olo-sokolata-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: