Είναι μας πανεύκολη συνταγή που όσες από εσάς έχετε κάποιο «τραύμα» που λέγεται Τσουρέκι ! είναι εύκολο με αυτή τη συνταγή να το ξεπεράσετε….

Εγώ προσπάθησα να αποφύγω το καλαμποκέλαιο, που δεν συμπαθώ και χρησιμοποίησα βούτυρο αλλά το μετάνιωσα…. Δεν χάλασε και ο κόσμος μια φορά ας χρησιμοποιήσω το καλαμποκέλαιο γιατί Ελπίδα Χαραλαμπίδου είναι αυτή …κάτι ξέρει… Τα έψησα στο δικό μου φούρνο λίγο παραπάνω… θα το δείτε και εσείς…

Πάντως είναι μια συνταγή που δεν σκέφτεσαι τη λέξη τσουρέκια και σε τρομάζει και μόνο η ιδέα… Πολύ ευχαρίστως θα τα ετοίμαζα αμέσως και πάλι!

Η συνταγή που δοκίμασα είναι της  Ελπίδας Χαραλαμπίδου και τη διάβασα  στο blog της Ελπίδας:   http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

 

Διαδικασία
1

Βάζω τα υλικά στη κατσαρόλα

Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι την μαγιά τα μυρωδικά και το αφήνω στην άκρη.Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα την ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύω να λιώσει το βούτυρο, και προσέχω να μην κάψει το γάλα να είναι χλιαρό.Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.Χτυπάω με το σύρμα η με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.

2

Προσθέτω το γάλα λίγο λίγο στο αλεύρι

Προσθέτω το γάλα λίγο λίγο στο αλεύρι, και απλά ανακατεύω με μια μαρίζ.Το ζυμάρι ξεκολλάει από το μπολ αλλά κολλάει δεν είναι σφιχτό. Το σκεπάζω και το αφήνω περίπου 2 ώρες να φουσκώσει. Μετά από 2 ώρες βλέπω ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια.  Παίρνω μια μαρίζα (σπάτουλα σιλικόνης) και απλά διπλώνω το ζυμάρι μέσα στο μπολ.Το διπλώνω 5-6 φορές ξεφουσκώνει, κλείνω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο.             (αλείφω το μπολ και πάνω από το ζυμάρι με λίγο καλαμποκέλαιο).

3

Χωρίζω και πλάθω την ζύμη

Την επόμενη μέρα βγάζω την ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζω και την πλάθω.Έχω μια ζύμη εύπλαστη και μυρωδάτη που πλάθεται  εύκολα.Λαδώνω τα χέρια μου και τον πάγκο με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζω την ζύμη.Κόβω την ζύμη σε ίσα κομμάτια και την πλέκω πλεξούδα με 2 η 3 κομμάτια.Η στρόγγυλες πλεξούδες ότι σχέδιο σας αρέσει, εγώ έφτιαξα και μάφιν.Έκοψα 3 μπαλάκια μικρά και τα έβαλα σε θήκη μάφιν φούσκωσαν και ενώθηκαν. Τα σκεπάζω και αφήνω 50 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.

4

Προθερμαίνω τον φούρνο

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις .Χαμηλώνω στους 160 βαθμούς  αν ψήσω πολλά στον αέρα. Αλείφω τα τσουρέκια με άλειμμα αυγού και πασπαλίζω με αμύγδαλα η σουσάμι.Έψησα τα μικρά και τα μάφιν 15 λεπτά και τα πιο μεγάλα 30 λεπτά.Ανάλογα πάντα το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια και πώς ψήνει ο φούρνος μας.Η ζύμη βγάζει 4 τσουρέκια 500 γραμμάρια περίπου το καθένα Αν κάνετε μικρά τσουρεκάκια, βγαίνουν 16 κομμάτια.

Tsourekia-apo-tin-Elpida-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: