Xαλβάς σιμιγδαλένιος με μαυροδάφνη , μέλι και σοκολάτα
Η συνταγή ανήκει στην σεφ Νένα Ισμυρνόγλου ( περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131 ) και εγώ είμαι από τους φανατικούς της οπαδούς. Γοητεύομαι από την ματιά της στη γεύσης αλλά και τους συνδυασμούς που τολμά στα πιάτα της. Φαίνεται πως είναι ένας γλυκός άνθρωπος και αυτό το βγάζει και στις δημιουργίες της … Στο χαλβά μας τώρα λοιπόν, πρόκειται για χαλβά υπερπαραγωγή, χωρίς ζάχαρη αλλά με μέλι. Εγώ έβαλα μέλι καστανιάς και είχε μια ιδιαίτερη γεύση, θα σας πρότεινα καλύτερα ένα αρωματικό θυμαρίσιο ή ένα ερείκης. Η μαυροδάφνη τον απογειώνει και το μαστιχέλαιο τον κάνει μοναδικό. Στη σάλτσα σοκολάτας να σας πω εγώ δεν έβαλα τζιν, αν και η σεφ το προτείνει, γιατί ήθελα να τον απολαύσει και ο γιος μου, παρόλα αυτά έγινε μια χαρά και χωρίς το τζίν , εσείς αν τον προορίζετε για ενήλικες προσθέστε και το τζιν, εφόσον σας αρέσει.
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
Μαρία Πατσιά
1 |
Σοτάρισμα |
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σιμιγδάλι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη Μαυροδάφνη με την πορτοκαλόφλουδα και βράζουμε για 2-3 λεπτά. |
|
2 |
Φτιάχνοντας το σιρόπι |
Προσθέτουμε το μέλι και 220 ml νερό και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αδειάζουμε το σιρόπι αργά-αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα). Προσθέτουμε το λεμόνι και το μαστιχέλαιο, ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε τον χαλβά στη φόρμα και αφήνουμε στην άκρη για 15-30 λεπτά, να κρυώσει καλά. |
|
3 |
Για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας |
Βράζουμε σε ένα μπρίκι, σε μέτρια φωτιά, 250 ml νερό μαζί με την κανέλα για 10 λεπτά. Βάζουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Σουρώνουμε το νερό και πετάμε τις κανέλες. Μετράμε 100 ml από το νερό και το ρίχνουμε στη λευκή σοκολάτα. Προσθέτουμε το τζιν και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λευκής σοκολάτας. |