Πάνε δύο χρόνια νομίζω όταν γνωριστήκαμε, και, από κοντά με την κα Νικολέττα. Μας κάλεσε στο σπίτι της και την επισκεφτήκαμε ένα απόγευμα καλοκαιριού στη μαγευτική Τήνο. Το νησί το λατρεύω νιώθω πως είναι ο τόπος μου και όταν πας καλεσμένος σε ένα σπίτι και νιώθεις καλοδεχούμενος το αγαπάς λίγο περισσότερο.

Ta-biblia-tis-Nikolettas-Foskolou-2
Η κα. Νικολέττα είναι μόνιμη κάτοικος του νησιού, από το χωριό Ξινάρα και γνωρίζει τις συνταγές από πρώτο χέρι. Για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Παραδοσιακές συνταγές από την Τήνο» πηγή της υπήρξε η τοπική παράδοση, όπως έφτασε από παλιά μέσα από τη μαγειρική της γιαγιάς της αλλά και της μητέρας της αλλά και των άλλων γυναικών της Τήνου καθώς και η δικής της εμπειρία αφού όλες οι συνταγές του βιβλίου έχουν εκτελεστεί στην πράξη από την ίδια με επιτυχία. Παράλληλα με το λαογραφικό της στόχο η συλλογή αυτή έχει και στόχο πρακτικό. Να προσφέρει στο σημερινό άνθρωπο τη δυνατότητα να εφαρμόσει αυτές τις συνταγές ανακαλύπτοντας ξανά τη γεύση και την υγιεινή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας . Έτσι οι 117 συνολικά συνταγές του βιβλίου χωρίστηκαν σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα φαγητά και τα γλυκά και αυτά σε επιμέρους.


Η κα Νικολέττα Δελατολά- Φωσκόλου δεν σταμάτησε όμως στο πρώτο βιβλίο… Όσο αναζητούσε και κατέγραφε τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού της για το πρώτο της βιβλίο, συνεχώς γεννιόταν στο μυαλό της η απορία σχετικά με το κατά πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν η διατροφή και η κουζίνα του νησιού της με εκείνες των υπόλοιπων Κυκλάδων. Έτσι ξεκινά η περιπέτειά της. Ταξιδεύει στα όμορφα κυκλαδονήσια και συναντά πολλές νοικοκυρές από το καθένα. Συζητά μαζί τους και καταγράφει τος διατροφικές συνήθειες. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το καθημερινό φαγητό τους με βάση τη συνταγή τους η οποία όμως είναι συνήθως χωρίς δοσολογίες και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Απευθύνονται επίσης σε πολυπληθείς οικογένειες που σήμερα δεν έχουμε. Έτσι η κα Νικολέττα τις καταγράφει και τις μαγειρεύει αρκετές φορές ώστε να μπορέσει τελικά να τις περιγράψει με ακρίβεια στο βιβλίο της. Στήριγμά της πάντα ο σύζυγος της Ματθαίος Φώσκολος στο δύσκολο έργο της .

Το βιβλίο της «Κυκλάδων γεύσεις» αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό. Από το οποίο και εγώ δοκιμάζω συχνά συνταγές και θα τις βλέπετε συχνά. Αναζητήστε το για τη συλλογή σας.
Info
Νικολέττα Δελατόλα Φωσκόλου
Σμουρδιά, Τήνος
Τηλέφωνο 2283023506
Στο Facebook : Nikoleta Delatola Foskolou (@nikoletadelatolafoskolou)

Μαρία Πατσιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.