Ομολογώ ότι στο σπίτι μας δεν αγαπούσαμε από πάντα το γιαούρτι. Καλά εγώ ήμουν από πάντα δύσκολη στο φαγητό ( μετά μεγάλωσα και άλλαξα βέβαια…) αλλά έτσι έγινε και ο γιος μου. Στην αρχή δεν το έτρωγε καθόλου, σαν μικρό παιδί δεν έφαγε ποτέ αυτά τα επιδόρπια, έστω, γιαουρτιού που τρώνε τα παιδάκια όλα και ξεμπερδεύει η μαμά με το τι θα φάει το παιδί στην απογευματινή της, συνήθως, βόλτα…
Μεγαλώσαμε όμως όλοι στην οικογένεια και σιγά σιγά το βάλαμε στη διατροφή μας. Τώρα βέβαια καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες ακόμα και αντί για γεύμα εμένα μου κάνει μια χαρά.
Αναζήτησα λοιπόν, βιβλιογραφία για το γιαούρτι ώστε να το βάλω στην καθημερινή μας διατροφή μιας και η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Ψάχνοντας στα βιβλιοπωλεία της Λάρισας εντόπισα ένα βιβλίο που σε πρώτη ματιά με τράβηξε η αισθητική του. Μου ήταν αρκετά γνώριμη και οικεία .. Ένα ακόμα βιβλίο των εκδόσεων της Annie Blana είναι σίγουρο ότι θα μου τραβήξει την προσοχή, σκέφτηκα. Αγαπώ όλα τα βιβλία της Annie Blana, για εμένα έχουν μια μοναδική αισθητή και ένα απίστευτο φως , τα βιβλία της… Αρχικά το ξεφύλλισα και είδα ενδιαφέρουσες συνταγές με μια γρήγορη ματιά. Το πήγα γρήγορα στο ταμείο, τα περισσότερα θα τα έβλεπα στο σπίτι…
Το βιβλίο ξεκινά με λίγα λόγια της Annie Blana σχετικά με την αγάπη της στο γιαούρτι και ευχαριστώντας τους συνεργάτες της. Ο κύριος πρόλογος ανήκει στον συγγραφέα, και αυτός είναι ο Ηλίας Φουντούλης.

biblio-real-greek-yogurt-6
Ο Ηλίας Φουντούλης κατάγεται κατά 50% από την Ικαρία και κατά 50% από την Αρκαδία, όπως γράφει στο βιβλίο του. Σπούδασε Γεωπονία και έκανε το μεταπτυχιακό του στην Παγκόσμια Ζωική Παραγωγή. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος με κατεύθυνση τη γαστρονομία και έχει γράψει σε πολλά μεγάλα έντυπα του χώρου της γαστρονομίας. Έχει μεγάλη αγάπη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το βιβλίο “The Real Greek Yogurt” είναι το πρώτο του βιβλίο.
Στο βιβλίο ο Ηλίας Φουντούλης μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του γιαουρτιού, τους τόπους παραγωγής του στην Ελλάδα, τα είδη του και τα χαρακτηριστικά τους, τους λόγους της υψηλής διατροφικής του αξίας, τη σχέση του με την υγεία μας και πόσο ωφέλιμο είναι για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας.
Επίσης, παρουσιάζονται συνταγές με βάση το γιαούρτι πάντα για σπιτικά καλλυντικά, αλλά φυσικά υπάρχουν συνταγές για ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτα, επιδόρπια και smoothies.
Το βιβλίο πρόσφατα το ανακάλυψα να παρουσιάζεται και στη μόνιμη έκθεση “You Are Here” στην Απολλωνία της Σίφνου και χάρηκα πολύ.
Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές από το βιβλίο , μάλιστα δύο από αυτές θα τις βρείτε και εδώ , μιας και μου άρεσαν ιδιαίτερα και σκέφτηκα να τις παρουσιάσω και εγώ.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και είναι νομίζω και μια ιδέα για ένα χρήσιμο δωράκι …

Info
“The Real Greek Yogurt Book”
Ηλίας Φουντούλης
Εκδόσεις: Annie Blana

Μαρία Πατσιά