Η κοπανιστή, το βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλου
Το Δημήτρη Ρουσουνέλο τον γνωρίζω από τα άρθρα του στο περιοδικό Γαστρονόμος της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», το οποίο παίρνω από το πρώτο τεύχος αδιάκοπα… Τα άρθρα του έχουν το δικό τους χαρακτήρα και μια γραφή που τα κάνει ξεχωριστά…
Φέτος προμηθεύτηκα από την Τήνο κοπανιστή και η αλήθεια είναι ότι το τυράκι αυτό, το αγάπησα πολύ… Έτσι θα γίνει με την κοπανιστή …ή θα τη λατρέψεις ή θα τη μισήσεις, νομίζω…
Θυμήθηκα ότι κάποια στιγμή πριν χρόνια είχα δει ένα βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλο γι΄ αυτό το τόσο ιδιαίτερο τυρί… Το αναζήτησα στα τοπικά βιβλιοπωλεία της Λάρισας αλλά δυστυχώς δεν το βρήκα… Επιστρέφοντας σπίτι ένα βράδυ, σταμάτησα σε ένα βιβλιοπωλείο που θυμήθηκα πως είχα προμηθευτεί παλιότερα και άλλα βιβλία που είχα δυσκολευτεί να βρω. Στάθηκα τυχερή , η κοπανιστή του Δημήτρη Ρουσουνέλου, ήταν εκεί και με περίμενε…
Σε φόντο λευκό, σαν αυτό των Κυκλάδων, το βιβλίο κάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτού του τυριού. Το βιβλίο σε κερδίζει από τον πρόλογό του κιόλας, όπου στοιχεία ιστορικά κάνουν ένα περίτεχνο παιχνίδι με εμπειρίες προσωπικές.
Το βιβλίο αρχίζει με την ιστορία της κοπανιστής. Γίνεται εκτενή αναφορά για τη διαδρομή του τυριού στο πέρασμα του χρόνου. Τα επόμενα κεφάλαια διαπραγματεύονται τον τρόπο παραγωγής της κοπανιστής τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αποτυπώνοντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού. Στη συνέχεια αναφέρεται στα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του τυριού. Αναφορά γίνεται και για ένα θέμα που και εγώ είχα αναρωτηθεί. Την αρμονία της κοπανιστής με το κρασί. Για το θέμα αυτό θα διαβάσουμε την άποψη του δημοσιογράφου οίνου Ανδρέα Ανδρουλιδάκη.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον για εμένα, σαν food blogger είναι οι 43, πρωτότυπες και ξεχωριστές συνταγές που παρουσιάζονται από επαγγελματίες και φίλους μάγειρες. Είναι πραγματικά όλες τους ξεχωριστές και με φαντασία.
Αυτό που ξεχώρισα πραγματικά, όμως, είναι πως όλο το βιβλίο διακατέχεται από μία επιστημονικότητα στην προσέγγιση του θέματος της κοπανιστής . Οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι πάρα πολλές που στηρίζουν και τεκμηριώνουν απόλυτα ότι διαβάζει ο αναγνώστης στο βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλου.
Ένα βιβλίο πικάντικο, πρωτότυπο και μοναδικό…σαν την κοπανιστή! Που ανάλογα τον αναγνώστη θα έχει και άλλη «γεύση»…
Μαρία Πατσιά
INFO
«Η κοπανιστή. Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές»
Δημήτρης Ρουσουνέλος
Εκδόσεις: scala gallery
ΜΥΚΟΝΟΣ 2015
Email: rousounelosd@gmail.com
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.