Η περίφημη συνταγή που φτιάχνει χρόνια η πεθερά μου μέρες γιορτής ! Μετά από διεκδίκηση χρόνων και χρόνων κατάφερα να της αποσπάσω τη συνταγή που και εκείνη κατάφερε να την αποσπάσει από ζαχαροπλαστείο των Φαρσάλων πριν πολλά πολλά χρόνια…  Είναι χρονοβόρα γιατί έχει στάδια και χρόνους ενδιάμεσα αλλά αξίζει τον κόπο. Την κρέμα αν θέλετε φτιάξτε την και με τον άλλον τρόπο δηλαδή να ψήσετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ πρώτα στο βούτυρο και μετά ρίχνετε το γάλα και ακολουθείτε την κλασική διαδικασία μιας κρέμας ζαχαροπλαστικής.

Ένα tip για τη συνταγή είναι το εξής…

Είναι καλύτερα να ετοιμάσετε την κρέμα από την προηγούμενη και να την αφήσετε να κρυώσει στο ψυγείο, με μεμβράνη που να εφάπτεται στην εποφάνεια, για ένα βράδυ και την επομένη να την αφρατέψετε στο μίξερ  (ή με το σύρμα δυνατά στο χέρι) πριν την ενώσετε με τη σαντίγι.

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Poutiga-Farsalwn-5

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά που έχουμε για το σιρόπι για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Το λεμόνι το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε στο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.

2

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι

Αφήνουμε τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τις βανίλιες για 10 -15 λεπτά μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει σχεδόν λευκό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αμύγδαλο.

Ενσωματώνουμε τα στερεά υλικά στα αυγά χρησιμοποιώντας  μία κουτάλα και ανακατεύουμε απαλά για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα μας.

Poutiga-Farsalwn-7

3

Ψήνουμε

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ (30 εκ) . Ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπλου μία ώρα. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.

4

Σιροπιάζουμε.

Αφήνουμε το παντεσπάνι 10 λεπτά αφού βγει από το φούρνο και το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το σιροπιασμένο παντεσπάνι να κρυώσει για να βάλουμε την κρέμα μετά.

5

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Όση ώρα ψήνεται το παντεσπάνι μπορούμε να ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα καλά αρχικά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα. Παίρνουμε λίγο από το γάλα σιγά σιγά και ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Περνάμε καλύτερα την κρέμα από λεπτό κόσκινο για να κρατήσει τυχόν αλεύρι που έχει παραμείνει. Αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με μεμβράνη να εφάπτεται.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (κρύα) σε σαντιγί (αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη).

Ενσωματώνουμε τη σαντιγί με την κρέμα (αφού κρυώσει , βλέπε εισαγωγικό κείμενο) .

Poutiga-Farsalwn-6

6

Σερβίρουμε

Μόλις κρυώσει το σιροπιασμένο παντεσπάνι το βάζουμε από τη φόρμα σε μια μεγάλη πιατέλα.

Γαρνίρουμε με την κρέμα.

Ρίχνουμε από πάνω τα καραμελωμένα αμύγδαλα που έχουμε χοντροκόψει .

Poutiga-Farsalwn-1

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: