Πρόσφατα, μετά από μια ιδέα του γιού μου, είχα «αποδομήσει» τους λαχανοντολμάδες τους οποίους και λατρεύουμε όλοι στο σπίτι, αλλά είναι τέτοιος μπελάς για να ετοιμάσεις αυτό το τόσο νόστιμο φαγάκι που πάντα μόλις μου το ζητάγαμε έψαχνα και έβρισκα ένα σωρό αστείες δικαιολογίες για να αποφύγω να τους φτιάξω. Την ίδια αγάπη τρέφουμε όμως και για τα ντολμαδάκια , που η γιαγιά μας, μας τα ετοιμάζει πάντα με κιμά βέβαια, οπότε θυμήθηκα μια συνταγή που είχα δει στον Γαστρονόμο αλλά δυστυχώς δεν θυμόμουν σε πιο τεύχος ήταν … Αφού έψαξα καμία 100αρια τεύχη! Τελικά εντόπισα τη συνταγή και είχα δίκιο πως ήταν τα ντολμαδάκια «αποδομημένα» αλλά χωρίς κιμά… Στο τεύχος 84, λοιπόν, του περιοδικού Γαστρονόμος διάβασα τη συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια σε ένα αφιέρωμα που έκανε το περιοδικό για συνταγές με αμπελόφυλλα. Εμείς τη λατρέψαμε προσέξτε μόνο να είναι τρυφερά τα φύλλα σας ή φροντίστε να τα ζεματίσετε καλά από πριν και ψιλοκόψτε τα για να βράσουν σίγουρα (σ εμένα ήθελαν λίγο βράσιμο παραπάνω ή δεν ήταν και τόσο τρυφερά). Δείτε τη συνταγή του κου. Πέσκια που δοκίμασα και αν θέλετε προσθέστε και κιμά την επόμενη φορά όπως λέω να κάνω και εγώ δηλαδή.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Χοντροκόβουμε τα αμπελόφυλλα

Παίρνουμε τα καλά στραγγισμένα αμπελόφυλλα και τα χοντροκόβουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

2

Σοτάρισμα

Προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα και το ρύζι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά. Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

3

Αφήνουμε το φαγάκι μας  να σιγομαγειρευτεί

Ρίχνουμε 200 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγάκι μας  να σιγομαγειρευτεί για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και το αμπελόφυλλο, και το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.

4

Αποσύρουμε από τη φωτιά

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το δυόσμο και το μαϊντανό, και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

rizaki-me-klimatofilla-kai-prassa-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: