Μαρία Κάλλας, η ντίβα του 20ού αιώνα έκρυβε και ένα πάθος: τη συλλογή συνταγών μαγειρικής. «Το να μαγειρεύεις ωραία είναι σαν να δημιουργείς. Σε όποιον αρέσει να μαγειρεύει αρέσει και να επινοεί», έλεγε .
Θεωρούσε ότι η μαγειρική είναι δημιουργία και λάτρευε τα περίτεχνα πιάτα που ετοίμαζαν για αυτήν οι διάσημοι σεφ όλου του κόσμου, Για αυτό το λόγο και όταν αποκαλύφθηκε η μεγάλη συλλογή 40 τόμων με συνταγές που η ίδια προσεκτικά και με πάθος συλλέκτη μάζευε, η έκπληξη ήταν μεγάλη. Η Μαρία Κάλλας , όταν ήταν καλεσμένη κάπου, ζητούσε από τους μάγειρες ή τις οικοδέσποινες, λεπτομέρειες των συνταγών που προσέφεραν. Τις έγραφε σε μικρά χαρτάκια και τις παρέδιδε στην πιστή της μαγείρισσα ή στον μπάτλερ και οδηγό της. Καθημερινά αγόραζε γυναικεία εβδομαδιαία περιοδικά, τα ξεφύλλιζε και έκοβε προσεκτικά τις συνταγές που της άρεσαν. Τις κολλούσε σε άλμπουμ και δίπλα έγραφε τις δικές της παρατηρήσεις .

Maria-Kallas-biblio-3
Στην τεράστια μαγειρική της βιβλιοθήκη, εκτός από τους δικούς της τόμους υπήρχαν και βιβλία μαγειρικής από όλο τον κόσμο σε διάφορες γλώσσες, από σπάνιες και πολυτελείς εκδόσεις μέχρι κλασικά βιβλία όπως το «Φυλακτό της Ευτυχίας» της Άλντα Μπόνι, κοινά όπως οι συνταγές της κυριακάτικης έκδοσης Ντομένικα ντελ Κοριέρε μέχρι και η ελληνική «βίβλος» μαγειρικής της δεκαετίας του ’70, οι συνταγές της Χρύσας Παραδείση. Ανάμεσά τους και ο οδηγός μαγειρικής που της είχε χαρίσει η πεθερά της όταν αρραβωνιάστηκε τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, χαρακτηριστική κίνηση «πεθεράς προς νύφη» θέλοντας να τονίσει ότι ο γιος της είναι καλοφαγάς. Στη συλλογή της βρίσκεται και ο ογκώδης τόμος των 647 σελίδων του “The Boston Cooking School” .
Μετά το θάνατό της, από τα προσωπικά της αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν σε εκατοντάδες δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο, ο μαγειρικός της θησαυρός κατάφερε να διασωθεί χάρη στην προσωπική της οικονόμο. Σήμερα, αυτές οι αγαπημένες της συνταγές, το μεγαλύτερο μέρος τους, ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό «Μαρία Κάλλας» που ιδρύθηκε το 1992 στην Ιταλία .

Maria-Kallas-biblio-4
Το βιβλίο εμπεριέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική της ζωή, τις επισκέψεις της στα μεγάλα ρεστοράν και τις παρέες της, για τα φαγητά που προτιμούσε, τα αμέτρητα βιβλία μαγειρικής που μάζευε και που αποτελούσαν μια μικρή συλλογή, τα ιδιόγραφα συνταγολόγιά της και διάφορες συνταγές που της παραχωρούσαν διάσημοι ανά τον κόσμο μάγειροι, φυλαγμένα όλα με επιμέλεια στη βιβλιοθήκη της. Αποτελεί, επίσης, κειμήλιο για τους φιλόμουσους αλλά συγχρόνως είναι και αξιοσημείωτο από μαγειρικής πλευράς για όλους μας. Στο βιβλίο θα βρούμε συνταγές για ορεκτικά, ζυμαρικά και ρύζι, σούπες, κύρια πιάτα με κρέας και με ψάρι, αυγά και πίτσες, γαρνιτούρες και συνοδευτικές και τέλος για γλυκά.
Το βιβλίο «La Divina in Cucina», κυκλοφόρησε το 2006, στο Μιλάνο, από τις εκδόσεις Trenta Editore Srl. ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος το 2007 με τίτλο «Η Ντίβα στην Κουζίνα».
Μαρία Πατσιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.