Μεσημέρι Κυριακής με περίμενε η Ειρήνη Καλλία, οινολόγος στο οινοποιείο του Γιάννη Μωραΐτη στην Στενή της Τήνου. Φιλόξενη, με ένα πλατύ και ειλικρινές χαμόγελο με υποδέχτηκε στο χώρο του οινοποιείου της VAPTISTIS WINERY.

Gnorimia-me-tin-Vaptistis-Winery-stin-Tino-5

Περπατώντας, κάθε  χώρος του οινοποιείου αποτελούσε και μία αφορμή για κουβέντα…

Η Ειρήνη μου είπε, ότι η πρώτη φύτευση του αμπελώνα έγινε το 2013 και ήταν 15 στρέμματα, ιδιόκτητα, στη Στενή της Τήνου.  Η επόμενη πραγματοποιήθηκε το 2015 και ήταν άλλα 15 στρέμματα ποικιλίες Ασύρτικο και Μαυροτράγανο τα οποία θα δώσουν παραγωγή το 2020.

Gnorimia-me-tin-Vaptistis-Winery-stin-Tino-7

Η  VAPTISTIS WINERY σήμερα βγάζει 2 λευκές ετικέτες . Η πρώτη είναι Ασύρτικο και Μονεμβασιά και η δεύτερη το 100% Ασύρτικο Τήνου.

Gnorimia-me-tin-Vaptistis-Winery-stin-Tino-3

Μία κόκκινη ετικέτα Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο.

Επίσης, μία ετικέτα ροζέ το οποίο προέρχεται από 100% Μαυροθήρικο. Η συγκεκριμένη ετικέτα είναι αποτελεί και το μοναδικό ροζέ κρασί στην Ελλάδα από Μαυροθήρικο.

Τέλος, σήμερα από την VAPTISTIS WINERY παράγεται και ένα γλυκό κρασί από ποικιλία Ροδίτης 100% με άπλωμα των σταφυλιών 12 μέρες στον ήλιο και αργή ζύμωση 40 ημερών με ιθαγενείς ζύμες. Σάκχαρα 41 γρ/λτ..

Gnorimia-me-tin-Vaptistis-Winery-stin-Tino-6

Οι δύο πρώτοι τρύγοι μου είπε η Ειρήνη, ότι έγιναν στην Σαντορίνη ενώ το 2018 έγινε ο πρώτος τρύγος στο οινοποιείο της VAPTISTIS WINERY στη Στενή της Τήνου.

Η Ειρήνη με ξενάγησε στους χώρους του οινοποιείου και αναφερθήκαμε στην παραγωγή η οποία ξεκίνησε με 5000 φιάλες , φέτος θα φτάσει τις 10000 φιάλες με στόχο όμως αυτό το νούμερο να φτάσει σύντομα τις 25000 -30000 φιάλες.

Gnorimia-me-tin-Vaptistis-Winery-stin-Tino-4

Στο οινοποιείο λειτουργεί και χώρος για όσους θέλουν να το επισκεφτούν και να δοκιμάσουν τα μοναδικά κρασιά του με μια απίστευτη θέα στο νησί!

Gnorimia-me-tin-Vaptistis-Winery-stin-Tino-2

Αν και δεν είμαι λάτρης του λευκού κρασιού παρόλα αυτά ίσως ήταν και λίγο η θέα του νησιού ένα φθινοπωρινό μεσημέρι αλλά τι να σας πω αυτό το λευκό της VAPTISTIS WINERY με Ασύρτικο και Μονεμβασιά, πολύ το αγάπησα…

Νομίζω θα βρείτε και εσείς το δικό σας…

 

Μαρία Πατσιά

 

INFO:

Μέση, 84200  Τήνος

https://vaptistiswinery.com/

yiannis@vaptistiswinery.com

 

Τηλέφωνο παραγωγού: 6977979627

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.