Ένα ζεστό απόγευμα καλοκαιριού συναντήσαμε την Αύρα στο νέο της χώρο, όπου πλέον έχει μεταφέρει το εργαστήριό της. Ένας χώρος μεγάλος, άνετος και χαμένος μέσα στα πράσινα κτήματα της Αγιάς. Μας περίμενε, φορώντας πάντα το υπέροχο ζεστό χαμόγελό της, που όταν εμφανίζεται ζεσταίνει το πρόσωπό της. Καλωσόρισε τον γιό μου, και χάρηκε με το πόσο μεγάλωσε από την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε, μανούλα βλέπετε και εκείνη τριών αγοριών , άντρες πλέον σήμερα… Η Αύρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έγινε γρήγορα μαμά τριών αγοριών.
To-ergastirio-geusewn-yiam-stin-Agia-Larisas-1
Η πρώτη της επαφή με την αγροτική ζωή, έγινε στη Λαμία όταν το 1993 φεύγει από την Αθήνα και πηγαίνει σε ένα χωριό έξω από το Φραντζή. Θέλοντας να ζήσει κοντά στη φύση, μακριά από την πόλη και τον τρόπο ζωής της άρχισε να οδηγεί τρακτέρ, να πουλά καρπούζια, να φτιάχνει τυρί και να μαζεύει φασολάκια. Δούλευε από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη, όμως ήταν κάτι που τη γέμιζε και το αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Καλλιεργούσε λαχανικά και φρούτα και τα πουλούσε στην λαχαναγορά. Τα προϊόντα από το χωράφι όμως, είναι τα πιο αδύναμα προϊόντα. Δεν μπορούν να πουληθούν από τον παραγωγό σαν σχέση με την ποιότητά και το κόστος τους, διότι την τιμή αγοράς την καθορίζουν οι αγοραστές. Έτσι, αποφάσισε να τους προσθέσει αξία και να τα κάνει επώνυμα. Επιστράτευσε τις ικανότητές της στην μαγειρική, την οργάνωση, στην εύρεση δανεικών, την επικοινωνία, την διαχείριση των χρημάτων, και πολλών καινούριων πραγμάτων που έπρεπε να μάθει γι αυτή τη δουλειά και από αγρότισσα έγινε βιοτέχνης. Με χρήματα δανεικά και πολύ προσωπική δουλειά έστησε εκεί το πρώτο της εργαστήριο. Ξεκίνησε με πράγματα που γνώριζε πώς να τα φτιάξει, όπως μαρμελάδες και γλυκά. Πειραματίστηκε δοκιμάζοντας τα πάντα. Το πρώτο βαζάκι, που έφτιαξε ήταν γλυκό κυδώνι και προέκυψε γιατί απλά της το ζητούσαν. ‘Έφτιαχνε βάζα με κυδώνι και τα δώριζε. Σιγά- σιγά της τα ζητούσαν κι έτσι μπήκε στην πώληση. Έψαχνε μια λέξη για να γίνει η ετικέτα για τα βαζάκια που έφτιαχνε. Ήθελε να είναι μικρή, να έχει πλάκα, να σου θυμίζει κάτι νόστιμο, να έχει μια παιδικότητα, και έτσι βρέθηκε το “Γιαμ”.
Και κάπως έτσι έγινε η νοστιμιά… ετικέτα. «ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ- ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ» Τον Ιανουάριο του 2002, μετά από παρότρυνση δύο καλών της φίλων από την Αγιά- της Μίνας και του Θοδωρή Σουλιώτη- μετακόμισε στον… κάμπο και συγκεκριμένα στην Αγιά, όπου άνοιξε το εργαστήριο της.
To-ergastirio-geusewn-yiam-stin-Agia-Larisas-1
Η Αγιά βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου. Η μισή είναι ανεβασμένη στο βουνό και η άλλη μισή βρίσκεται στον κάμπο. Στα πόδια του Κισσάβου, από τη δυτική μεριά, σχηματίζεται ο μικρός κάμπος της Αγιάς, που όταν τελειώνει αρχίζει το Μαυροβούνι, βουνό του Πηλίου. Οπότε, είναι ο Κίσσαβος από τη μια, το Μαυροβούνι από την άλλη και στη μέση ο κάμπος της Αγιάς, ο οποίος καταλήγει στη θάλασσα.
Η καθημερινότητα στην Αγιά είναι καλύτερη, δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη η Αύρα. Ζεις σε μια μικρή κοινωνία όπου οι σχέσεις είναι πιο ανθρώπινες, πιο κοντινές. Υπάρχει χρόνος και για δουλειά, αλλά και για να δεις τους φίλους σου. Οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και το μεσημέρι υπάρχει ακόμα η συνήθεια της siestas, κάτι που στην Αθήνα είναι πολυτέλεια. Οι δουλειές τελειώνουν πιο γρήγορα και είναι εύκολο να κάνεις ένα διάλειμμα να ρεμβάσεις μια ωραία θέα, να κάνεις μια βόλτα στη θάλασσα, να μυρίσεις τα αρώματα της κάθε εποχής, να ακούσεις τους ήχους της θάλασσας του βουνού να ηρεμήσεις και να γεμίσεις ενέργεια.
Παρόλα αυτά, μας προειδοποιεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα, και για κάποιον που σκέφτεται να φύγει από μια μεγάλη πόλη πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσει και να είναι καλά οργανωμένος. Οι ντόπιοι δεν αποδέχονται εύκολα κάποιον ξένο κι αν πρέπει να ξεκινήσεις μια καινούρια δουλειά δεν θα σου μάθει κανείς τα κατατόπια. Στην αρχή θα είσαι μόνος σου και θα πρέπει να είσαι υποψιασμένος, σαν να πρέπει να δώσεις εξετάσεις για να περάσεις την τάξη.
Η ίδια δηλώνει απόφοιτος μαμά και νοικοκυρά, και μας λέει ότι δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο management από το μεγάλωμα των παιδιών. Αναπτύσσεις πολύ χρήσιμες ικανότητες επικοινωνίας, αναπτύσσεις και εξελίσσεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Από το νοικοκυριό επίσης μαθαίνεις πάρα πολλά. Τα οικοκυρικά είναι απαραίτητα όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε μία επιχείρηση. Μια καλή νοικοκυρά είναι ένας τέλειος επιχειρηματίας! Ο στόχος της επιχείρησής της δεν ήταν ποτέ η μείωση του κόστους, αλλά η αναζήτηση της γεύσης με φυσικά προϊόντα από την κοντινή παραγωγή. Η διαδικασία έχει ως εξής: πρώτα είναι η επιλογή της καλύτερης πρώτης ύλης σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς. Μετά η σειρά των δοκιμών, κι όταν βρεθεί η επιθυμητή γεύση ακολουθεί η κοστολόγηση, η παραγωγή και η προώθηση στα κατάλληλα σημεία.
Το πρώτο δημοσίευμα γίνεται για την Αύρα και τα προϊόντα της στο περιοδικό ΕΥΖΗΝ με συντάκτη τον Νίκο Μαούνη, μας λέει η Αύρα. Από το 1998 που ξεκίνησε , έφτασε το 2009 να παράγει 170 κωδικούς. Τότε και η οικονομία ήταν καλή και η ζήτηση ανοδική. Αργότερα αποφάσισε να μειώσει τους κωδικούς για να μπορέσει να προωθήσει λιγότερους, αλλά και τώρα έχει 40 κωδικούς. Ο γιος της ο Κωστής Παπαχαραλάμπους που έγινε μάγειρας (τον είδαμε και στο MasterChef), βοήθησε και δημιουργήθηκαν κάποιοι νέοι κωδικοί. Ο καινούργιος κωδικός που μόλις ξεκίνησε, είναι το “Ηλιοβασίλεμα” 50ml. Eίναι υγρό αλάτι με μπαχαρικά. Ψεκάστε όπως θα αλατίζατε. Για τα αλμυρά και για τα γλυκά. Για τα ψητά και τα μαγειρευτά. Τις σαλάτες και τα λαχανικά…σαν μια έκτη γεύση…
Το Αγιώτικο αεράκι μόλις είχε ξεκινήσει να φυσά και έτσι έκανε πιο ευχάριστη την επίσκεψή μας στο εργαστήριο Yiam της Αύρας. Μπήκαμε στο χώρο, μας έδειξε τις κατσαρόλες που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους να μπουν στη φωτιά και να ξεκινήσουν οι μαρμελάδες. Είδαμε τα φρέσκα βερίκοκα που προσεχτικά μπήκαν στο τελάρο και μετά στο ψυγείο για να γίνουν μια νόστιμη μαρμελάδα. Τα δοκιμάσαμε και η νοστιμιά τους μας χόρτασε.
Μας μίλησε για την ποιότητα των υλικών, την αγάπη για αυτό που κάνεις και την υπομονή στις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.. Αλλά αν αγαπάς τις κουτάλες όπως η Αύρα συνεχίζεις… Ανακατέψαμε τα φρούτα που θα γίνουν αύριο γλυκό και μας είπε μικρά μυστικά για την κουζίνα της κάθε μαμάς…

To-ergastirio-geusewn-yiam-stin-Agia-Larisas-1
Μπήκαμε στο χώρο αποθήκευσης των έτοιμων προϊόντων πριν ξεκινήσει η διανομή τους για να φτάσουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως να ταξιδέψουν έξω από αυτή.
Τα κοίταζα όλα προσεχτικά και σκεφτόμουν ένα σωρό συνταγές με όλα αυτά τα καλούδια γύρω μου…
To-ergastirio-geusewn-yiam-stin-Agia-Larisas-1
Έτσι και έκανα… πάνω από τη γιαουρτόπιτα έβαλα γλυκό κουταλιού Μύρτιλα με τσάι τριαντάφυλλο
Με το υπόλοιπο γλυκό στο βαζάκι ετοίμασα κι ένα παγωτάκι ….

Η Αύρα μας έδωσε , πάνω στην κουβέντα μας και κάποια φρέσκα νέα… Δύο νέες γεύσεις ετοιμάστηκαν κι αμέσως ταξιδεύουν για την Τουλούζη της Γαλλίας. Οι “Μελιτζάνες καπνιστές με ψητές πιπεριές” και η “Μαρμελάδα με Ρόδια και Κεράσια” ! Θα ταξιδέψουν από την Αγιά της Λάρισας στην Τουλούζη της Γαλλίας και θα πάρουν τη θέση τους στο ράφι σε ένα κατάστημα με το όνομα «Koutalaki».

Μαζί με τους Γάλλους τα δοκιμάσω κι εγώ και δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια τη νοστιμιά τους!

Η επίσκεψή μας έκλεισε με την όμορφη και χαλαρωτική βόλτα στον μπαξέ της Αύρας. Εκεί μαζέψαμε τα λαχανικά που μεγαλώνουν με φροντίδα της Αύρας και του συζύγου της, τον ψηφιδογράφο Αχιλλέα Αρχοντή.

Απολαύσαμε και την παρέα της κεραμίστριας Σοφίας Τερζίδου, φίλη της Αύρας, πήραμε τα λαχανικά μας και τους αποχαιρετίσαμε περιμένοντας με αγωνία την επόμενη επίσκεψή μας….

To-ergastirio-geusewn-yiam-stin-Agia-Larisas-1

Η Αύρα δεν σταματά … Εξελίσσετε συνέχεια… Συμμετέχει παντού και έχει ένα εποικοδομητικό λόγο αν μιλήσεις μαζί της.. Καλή συνέχεια Αύρα μου…

Μαρία Πατσιά

INFO
Yiam
Θέση Πετρομάγουλα T.K 40 003 Αγιά, Λάρισα, Ελλάδα
Τηλέφωνο: (+30) 24940 22225

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.