Τηλεφωνηθήκαμε με τον Μιχάλη το απόγευμα και βρεθήκαμε την άλλη μέρα το μεσημέρι. Ξεκινήσαμε μαζί για τον αμπελώνα του. Οδήγησε μπροστά εκείνος και εμείς ακολουθούσαμε από πίσω του. Τόσα χρόνια πηγαίνουμε στην Τήνο και καμία χρονιά δεν θυμάμαι να φτάνουμε στην περιοχή του Φαλατάδος. Πάντοτε επισκεπτόμασταν το χωριό του Βώλακα και μετά πίσω στη χώρα. Για αρκετή ώρα κοιτούσα με απορία το τοπίο γύρω. ήταν το γνώριμο σεληνιακό τοπίο της περιοχή, σαν το Βωλάξ, που πηγαίναμε κάθε χρόνο, αλλά και τόσο διαφορετικό… Άγριο, αλλά και γαλήνιο. Με τη φωτογραφική μου μηχανή δεν νομίζω να υπήρξε κατσίκι που να μην «πόζαρε»… Οδηγήσαμε με το αυτοκίνητο λίγη ωρίτσα και μετά στρίψαμε σε ένα σχετικά βατό χωματόδρομο για το δικό μας αυτοκίνητο και φτάσαμε στον αμπελώνα του Μιχάλη.
Οι αμπελώνες του βρίσκονται στη θέση Γάρδαρη κοντά στο χωριό Φαλατάδος σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Τήνου. Ο Μιχάλης επέλεξε την περιοχή αυτή γιατί έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και είναι φημισμένη για το σταφύλι και τα κρασιά που παράγει.
Ο Μιχάλης Κοντιζάς είναι αγρότης και προέρχεται από οικογένεια αγροτική. Γνωρίζοντας τις παλιές ιστορίες που λέγονται για τα σπουδαία κρασιά από τη γη του Φαλατάδου αποφασίζει τη δημιουργία του αμπελώνα. Ταυτόχρονα παρακολουθεί ο ίδιος σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συμμετέχει στο βρετανικό οινικό φορέα WSET.

Oi-ampelones-tis-Volacus-Wine-stin-Tino-7
Ο πρώτος αμπελώνας φυτεύτηκε το 2010 με την ποικιλία Μαλαγουζιά και το 2016 πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη φύτευση με την κυκλαδίτικη ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο. ο δεύτερος αμπελώνας φυτεύτηκε το 2015 αποκλειστικά με την ποικιλία Ασσύρτικο. Και οι δύο αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε αναβαθμίδες σε μια περιοχή γεμάτη με στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους, τους επονομαζόμενους βώλακες.
Η φύτευση έχει γίνει σε γραμμικό σχήμα και τα αμπέλια έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η διακλάδωση των βραχιόνων να γίνεται αρκετά κοντά στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο τα αμπέλια προστατεύονται από το δυνατό μελτέμι, αλλά ταυτόχρονα δέχονται την ευεργετική επίδραση του ήλιου και του ήπιου αέρα που τα προστατεύει από ασθένειες. Η φύτευση είναι αρκετά πυκνή, με 700 έως 1000 φυτά ανά στρέμμα.
Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 400 – 440 μέτρα, το έδαφος είναι αργιλοαμμώδες, γρανιτικό και σε συνδυασμό με το ξεχωριστό μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού.

Oi-ampelones-tis-Volacus-Wine-stin-Tino-9
Η πρώτη ετικέτα κυκλοφόρησε το 2016 στην αγορά και είναι ένα βιολογικό, μονοποικιλιακό κρασί από Μαλαγουζιά.
Στη μύτη μπορείτε να διακρίνετε τη χαρακτηριστική φυτικότητα της ποικιλίας με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων, η οποία όμως σίγουρα δεν αποτελεί ένα τυπικό δείγμα Μαλαγουζιάς με τα πολύ έντονα αρωματικά στοιχεία. Επίσης μπορείτε να διακρίνετε ορυκτότητα, την οποία σπάνια συναντάμε σε αυτή την ποικιλία και την οποία αποδίδουμε στο ξεχωριστό μικροκλίμα της περιοχής.
Το σώμα του είναι μέτριο προς γεμάτο και έχει αρκετά καλή οξύτητα.
Μάλιστα , ο Μιχάλης μας μίλησε για την χαρά του που ενώ είναι πρώτη χρονιά για την Μαλαγουζιά της Volacus Wine είχαν την χαρά να βρεθούνε μέσα στις δέκα καλύτερες της Ελλάδος, με βαθμολογία 91/100 από τον Έλληνα master of wine Yiannis Karakasis.
Μετά το τέλος του Ιουνίου του 2018 κυκλοφόρησε η νέα τους ετικέτα με την ποικιλία Ασύρτικο. Το Ασύρτικο μπορούμε να το απολαύσουμε και στο Heteroclito. Από το Φαλατάδο της Τήνου στο πιο ενημερωμένο wine bar της Αθήνας.

Oi-ampelones-tis-Volacus-Wine-stin-Tino-6
Το 2019 για τη Volacus Wine έχει και μία νέα άφιξη! Αν και γνωστό στους αμπελουργούς του νησιού της Τήνου, το Ροζακί δε έχει παρουσιάσει όλες του τις δυνατότητες. Στην προσπάθεια τους να το εξερευνήσουν κατέληξαν σε ένα απαλού χρώματος και διακριτικών αρωμάτων φρούτων ροζέ κρασί. Μια προσπάθεια από το οινοποιείο για την ανάδειξη αυτής της ποικιλίας που προέρχεται από ένα αυτόριζο αμπελώνα και μετρά πάνω από ένα αιώνα ζωής. Είναι η τρίτη κατά σειρά ετικέτα της Volacus Wine , η οποία μαζί με τις άλλες δύο είναι διαθέσιμη από την πρώτη Απριλίου του έτους 2019 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Ο Μιχάλης έχει μεράκι, αγάπη γι αυτό που κάνει και πίστη. Στο πλευρό του έχει τη σύζυγό του Ειρήνη, την οποία δε γνωρίσαμε από κοντά, λόγω υποχρεώσεων στην οικογένειά τους που μεγαλώνει… Με το μεράκι του συντήρησε υπάρχοντα κτίσματα, παλιά κατοικία και βοηθητικοί χώροι, στον πρώτο αμπελώνα, στη θέση Γάρδαρη, και τα μετέτρεψε σε μια παραδοσιακή κατοικία με τον περιβάλλοντα χώρο να έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι επισκέψιμος για όποιον θέλει να γνωρίσει από κοντά αυτό το ιδιαίτερο τοπίο και να γευτεί το κρασί, ακριβώς στον τόπο παραγωγής του. Μάλιστα, μας είπε, ότι στα πλαίσια του Tinosfood Paths, φιλοξένησαν μία από τις δράσεις στους χώρους του αμπελώνα, αφήνοντας σε όλους όμορφες αναμνήσεις…
Ο Μιχάλης Κοντιζάς είναι ένας άνθρωπος που κρατάς τόνους χαμηλούς. Είναι μετρημένος και κάθε στιγμή σε ρωτά, ακούει και μαθαίνει. Έχει πίστη στον τόπο του, την Τήνο, πιστεύει ότι μπορεί να παράξει και εκτός από τον βιοπορισμό των ανθρώπων να προσφέρει και χαρά. Ο Μιχάλης και η Ειρήνη το καλοκαίρι του 2019 θα μας περιμένουν κάθε Παρασκευή για να γνωρίσουμε τον αμπελώνα και να γευτούμε τα κρασιά τους, από κοντά. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων. Όλες οι επισκέψεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.
Τα κρασιά της Volacus Wine είναι διαθέσιμα μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα Greece and Grapes . Παρουσία έχουν και στο εξωτερικό όπου εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία τα προϊόντα της φτάνουν πλέον και στη Φιλανδία.

Μαρία Πατσιά

INFO:
Volacus Wine
Θέση Γάρδαρη, Φαλατάδος, Τήνος
https://www.volacuswine.gr/
Τηλέφωνο παραγωγού: 6978485671

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.