Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε η εφημερίδα Καθημερινή με συνταγές για κιμά διάβασα μια ποντιακή συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου για πατατοκεφτέδες με κιμά. Σκέφτηκα να την δοκιμάσω αλλά όσο περίεργο και αν σας φαίνεται δεν είχα κανονικές πατάτες στο σπίτι αλλά γλυκοπατάτες!  Οπότε ετοίμασα την παραδοσιακή συνταγή αρκετά αλλαγμένη  προσθέτοντας και τα δικά μου μπαχαρικά και πολέντα (ψημένο καλαμποκάλευρο) αντί για αλεύρι. Επίσης τους έψησα και δεν τους τηγάνισα !

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Kartobe-keftes-glukopatata-4

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε την γλυκοπατάτα

Βράζουμε τη γλυκοπατάτα σε νερό αλατισμένο ελαφρά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δοκιμάσουμε ένα μαχαίρι και να μπορούμε να τη χαράξουμε εύκολα. Μόλις κρυώσει, ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε, της αφαιρούμε τη φλούδα. Με το πιρούνι λιώνουμε καλά τη γλυκοπατάτα μας, ώστε να γίνει πουρές. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

2

Ετοιμάζουμε τον κιμά

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο , ρίχνουμε τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας. Ανακατεύουμε το μείγμα μας καλά.

Kartobe-keftes-glukopatata-2

3

Δουλεύουμε το τελικό μείγμα

Ενσωματώνουμε τη λιωμένη γλυκοπατάτα με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε και την πολέντα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα μας.

4

Φτιάχνουμε τους κεφτέδες μας

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και παίρνουμε στα χέρια μας λίγο. Το απλώνουμε και βάζουμε περίπου μια κουταλιά (ή απλά λίγο με το χέρι μας ) από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Κλείνουμε τον κεφτέ ώστε να έχετε στο εσωτερικό του το τυράκι και «κυλάμε τον κεφτέ μας σε ένα πιάτο όπου έχουμε τοποθετήσει το σουσάμι μας για να καλυφθεί η επιφάνειά του. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.

 

5

Ψήνουμε

Απλώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. Τοποθετούμε τους κεφτέδες μας επάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς  για περίπου 30-35 λεπτά.

Kartobe-keftes-glukopatata-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: